Fiataloké az utolsó szó – Maradok-Választok!

2023. szeptember 27. - 23:56 | Belföld

A nyitrai Juhász Gyula Ifjúsági Klub és a Maradok-Választok civil kampány diákoknak szervezett egy interaktív beszélgetőestet szerdán este, amely során Czímer Gábor belpolitikai szakértő edukációs céllal beszélgetett a fiatalokkal a parlamenti választásokról, pártpolitikától függetlenül. Nem csupán a szavazatuk jelentőségéről, hanem a szavazás menetéről is volt szó.

Fiataloké az utolsó szó – Maradok-Választok!
Fotó: Cséfalvay Á. András

Az előadás elején beszélgettünk a jelenlévő fiatalokkal, akik között néhányan bizonytalanok voltak a választások kapcsán. A megkérdezettek többségét foglalkoztatja a szavazás kimenetele, azonban többen bizonytalanok voltak azzal kapcsolatban, kire is voksoljanak.

Akik nem követik rendszeresen a politikai történéseket, azok számára komoly fejtörést okozhat, hogy kire szavazzanak, egyáltalán milyen pártok közül is lehet választani. A belpolitikai szakértő elmondása szerint a pártprogramok feltérképezése segíthet abban, hogy rálátásunk legyen egy adott párt programjára, tehát az ígéreteire. A pártok honlapján keresztül eljuthatunk ezekhez az információkhoz, ami segíthet eldönteni, milyen programpontokkal is tudunk azonosulni.

A választás előtti pillanatokban átnézni 24 pártnak a programját nem lehetetlen, de talán kevesen fogják arra áldozni az idejüket, viszont a kör szűkítése érdekében segíthet, ha kiválaszthatjuk azokat a pártokat, amelyek iránt érdeklődünk, valamint a jövendőbeli szakmánk szempontjából fontosak lehetnek. Ebből láthatjuk, hogy az adott szektorban mit szeretne megvalósítani az a bizonyos párt, illetve milyen intézkedéseket vezetnének be.

Fontos, hogy a választók tájékozottak legyenek, hiszen csak akkor tudnak racionális döntést hozni. A közösségi média szerepéről is szó esett, ennek kapcsán kiemelték, hogy nem feltétlenül elegendő az, ha egy adott politikusnak csak a saját profilja alatt zajló posztokból tájékozódunk, hiszen nem jellemző, hogy a számukra negatív információkat reklámozzák. Minél több forrásból kell tájékozódnunk ahhoz, hogy teljesebb képet lássunk.

„Az edukációs beszélgetést nagyon hasznosnak találtam, mivel interaktív formában tudtunk párbeszédet folytatni, és jó volt látni, hogy eljöttek olyanok is, akik nem követik a politikát, de mégis megértették a szavazás súlyát” - mondta az Ipolybalogról származó, Nyitrán tanuló Csáky Máté.

Csáky Máté

A dunaszerdahelyi Mezei Ádám hozzátette, hogy a szülőkkel való beszélgetés is lényeges a szavazás kapcsán „Azt nem mondanám, hogy teljesen befolyásolja a szülők véleménye a döntésemet, hiszen bennem is kialakultak nézetek, viszont fontosnak tartom, hogy erről néha igenis szó legyen otthon. Jó volt hallani egy szakértőt, aki pártpolitikától függetlenül részletesen elmondta a fontos információkat.”

Mezei Ádám

„Nyilván nincs tökéletes párt, amivel teljes mértékben tudok azonosulni, de akinél úgy érzem, hogy ez a párt/személy nagy részben tudná képviselni a nézeteimet, bekerül a szimpatizánsok közé. Lényegesnek tartom a véleménynyilvánítást és ezért tartom fontosnak a választást is. Ha én nem megyek szavazni, akkor majd mások eldöntik helyettem, hogy ki képviseljen engem” - nyilatkozta a Juhász Gyula Ifjúsági Klub elnöke, Domin Henriett.

Domin Henriett

A Maradok-Választok elnevezésű civil kampány arra szólítja fel a fiatalokat, hogy menjenek el szavazni. „A beszélgetőest célja a fiatalok felvilágosítása volt, hogy tudatosítsák azt, mire számítsanak a szavazólapok átvétele után. A döntésüket pedig megfontoltan és kellő tájékozottsággal tudják meghozni” - fűzte hozzá Kiss Réka.

Kiss Réka

A beszélgetés végéhez közeledve a fiataloknak lett egy tisztább képük a szavazatuk jelentőségéről, valamint a döntésüket segítő tényezők megvizsgálásáról. Mindenki meg tudott ragadni valami hasznosat, ráadásul a jelenlévők közül a végére már fel sem merült a kérdés, hogy elmenjenek-e szavazni. A legvégén lehetőségük volt kérdezni, ami során számos érdekes kérdés is felmerült, például a kampányetikettről, valamint a szavaztok számolása közben esetlegesen előforduló csalásról.

(Bokros Bia)