Fiatalos köntöst kapott a télre a Szabó Gyula alapsuli

2015. november 23. - 20:31 | Régió

Dunaszerdahely sikeres európai uniós projektje a Szabó Gyula Alapiskola rekonstrukciója és felújítása, melynek köszönhetően számos változásra került sor 2015 nyarán és őszén.

Fiatalos köntöst kapott a télre a Szabó Gyula alapsuli
A bejárat

Az iskolában már a korábbi években is több újítás történt. 2011-ben például a tornatermek állapotán javítottak, 2013-ban kazáncsere, valamint ajtó- és ablakcsere történt az épületben. 2014-ben új műszaki szaktantermet létesítettek, illetve felújították a fizikai szaktantermet is – árulta el portálunk megkeresésére Nagy Árpád iskolaigazgató.

Ezek után 2015 nyarán-őszén egy európai uniós pályázat sikeres elnyerésével teljes körű felújításon eshetett át az iskola.

Több, mint 870 000 eurót költöttek az iskolára,

melynek 85 %-a EU-s támogatásból származik, 10 %-a az állami költségvetésből, a fennmaradó részt pedig a város finanszírozta. A munkálatok határideje november 30. volt.

„A felújítás három részre osztható fel: az épület külső és belső rekonstrukciójára, a bútorzat cseréjére, illetve a számítógépes technikák javítására” – fogalmazott Nagy Árpád.

A projektnek köszönhetően a következő változások mentek végbe az iskolában: a tető víz és hőszigetelése, a homlokzat hőszigetelése, a villámhárító-rendszer felújítása, a hősugárzók cseréje az egész épületben, világítótestek cseréje, illetve a mosdósarkak felújítása a tantermekben és kabinetekben, a tantermek és folyosók közötti ablaküvegek lecserélése és új válaszfalak létesítése, mosdók és illemhelyek teljes körű felújítása, akadálymentesített mosdók kialakítása a mozgássérültek részére, a tornaterem tetőszigetelése és padlóburkolatának felújítása.

„Az alapiskola további felszerelésekkel is gazdagodott: 25 darab pad, 50 szék a diákok részére, 20 darab tanári asztal és szék, 100 darab egyénileg zárható ruhaszekrény, 90 darab tárolásra alkalmas szekrény, 20 darab polcos szekrény, 4 darab speciális pad a mozgáskorlátozott tanulók részére, 40 darab számítógép, 3 darab színes nyomda, 2 darab vetítő és 6 darab kerámiatábla került az iskola tulajdonába” – nyilatkozta Nagy Árpád.

A kivitelezők némi késéssel, augusztusban kezdték el a munkálatokat, s így azok október elejéig eltartottak, ezzel kissé megzavarva a tanítást. Azonban az iskola igazgatójának elmondása szerint ez nem jelentett problémát. Rövidített órákkal és a diákok más termekbe való áthelyezésével oldották meg a helyzetet.

Nagy Árpádtól továbbá megtudtuk, hogy a pályázat keretein kívül is történtek felújítások, mint például a folyosók kifestése, avagy az ebédlő világítótesteinek cseréje. Mindezt az iskola önerőből valósította meg.

„Ebben az évben egy másik sikeres pályázat segítségével új játszótérrel bővült az alapiskola.

Ez az Ekopolis alapítvány, a Slovnaft és a szülői szövetség anyagi támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.” – fejtette ki Nagy Árpád.

2015-től tehát a Szabó Gyula Alapiskola diákjai egy kívül-belül új, s modern környezetben folytathatják tanulmányaikat.

A közelmúltban pedig megünnepelték azt is, hogy immár 40+1 éve ugyanoda járnak ennek az intézménynek a lurkói.

SzC/para