Fico: „20 évre akarnak minket lecsukni"

2022. augusztus 4. - 07:39 | Belföld

Kitalált politikai eljárást nem lehet törvényesen lefolytatni a Smer-SD vezetői ellen – jelentette ki Robert Fico, a párt elnöke a közösségi hálón. Azt állítja, ezzel Daniel Lipšic különleges ügyész is tisztában van.

Fico: „20 évre akarnak minket lecsukni"
Robert Fico (Fotó: TASR)

Fico szerint Lipšic Maroš Žilinka főügyész nyilatkozatára reagálva nyilvánosan igazolta, mindent megtesz, hogy likvidálja a Smer-SD vezetését és mindenkit, aki a Smerhez köthető. „Annak ellenére, hogy a főügyész hétfőn (augusztus 1.) leszögezte, hogy a Smer-SD ellen Alkony fedőnévvel indított politikai eljárás során súlyos eljárási késedelem történt, Lipšic a felettesét, Žilinkát, finoman fogalmazva elküldte a fenébe” – jelentette ki Fico.

A Smer-SD elnöke azt állítja, Lipšic törvénytelenül jár el és Igor Matovič OĽANO-elnök utasításait teljesíti. „20 évre akarnak minket lecsukni a Matovič és Kiska elleni sajtótájékoztatók miatt, hogy örökre elhallgattassanak minket” – jelentette ki a volt kormányfő, hozzátéve, hogy ez a kormány programjának része.

A szintén meggyanúsított Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány szerint a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) egyes ügyészei kényük-kedvük szerint értelmezik a büntetőeljárás szabályait. „Daniel Lipšic legutóbbi reakciója is azt mutatja, hogy mindig abban a pillanatban reagál, amikor nyilvánosságra kerülnek a törvényesség megkerüléséről vagy az ezzel kapcsolatos manipulációkról szóló információk” – jelentette ki Gašpar. Hozzátette, Lipšic áll az eljárások megindítása mögött, ezért védi azokat.

A rendőrség nyomozója vádemelési javaslatot nyújtott be Robert Fico volt miniszterelnök, Robert Kaliňák volt belügyminiszter (Smer-SD) és mások ellen az Alkony-ügyben (Súmrak). A javaslatot hétfőn nyújtotta be a különleges ügyészségre.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója áprilisban indított büntetőeljárást az Alkony-ügyben Robert Fico és Robert Kaliňák ellen bűnszervezet létrehozása és támogatása, hivatali jogkörrel való visszaélés, kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének folytatólagos elkövetése miatt. Norbert Bödör nyitrai üzletember és Tibor Gašpar volt rendőrtiszt ellen is eljárás indult az ügyben.

(TASR)