Fico állítólag már kiköltözött a börtöntöltelék kéglijéből

2019. szeptember 24. - 15:34 | Belföld

Robert Fico, a Smer elnöke már nem lakik a Bonaparte lakókomplexumban. „Értesüléseim szerint már kiköltözött” – mondta kedden Peter Pellegrini kormányfő a Smer-SD székházában tartott pártgyűlés után.

Fico állítólag már kiköltözött a börtöntöltelék kéglijéből
Fotó: tasr

Fico Ladislav Bašternák vállalkozótól bérelte a lakást, akit idén márciusban adócsalás miatt ötéves letöltendő szabadságvesztésre és vagyonelkobzásra ítélte a fellebbviteli bíróság. A volt miniszterelnök még akkor jelezte, ha a lakást elárverezik, nem veszi meg.

Mint ismeretes, a vállalkozót adó- és járulékfizetés elkerülésének bűncselekménye ügyében már tavaly novemberben bűnösnek mondta ki az alacsonyabb fokú bíróság. A vállalkozó jogosulatlanul igényelt vissza csaknem kétmillió euró összegű áfát a BL 202 nevű cége számára. Az ítéletet a vádlott a Pozsony II Járásbíróságon hallgatta meg azután, hogy beismerte a vétkességét és megbánta a tettét. Bašternákot öt évre eltiltották attól is, hogy vállalkozói tevékenységet folytasson. A bíróság Bašternák esetében figyelembe vette az enyhítő körülményeket, vagyis a büntetlen előéletet, azt, hogy beismerte és megbánta a tettét, valamint hogy megtérítette a kárt.

„A 12 lakás átruházásának célja kizárólag az adókedvezmény kicsikarása volt. Az eredmény csaknem kétmillió euró összegű, túlzott áfa-visszatérítés” – ismertette a vádat az ügyész.

TASR