Fico: Amikor a V4-ek egyeztettek, nagy dolgokra voltak képesek az EU-ban

2023. március 13. - 21:32 | Belföld

Amikor a visegrádi országok (V4) egyeztették álláspontjukat, nagy dolgokat tudtak elérni az Európai Unióban.

Fico: Amikor a V4-ek egyeztettek, nagy dolgokra voltak képesek az EU-ban
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Szlovákia, Csehország, Magyarország és Ausztria együttműködésének gyengítése nem szolgálja ezeknek az államoknak az érdekeit – jelentette ki Robert Fico, a Smer-SD elnöke.

„Szeretnék emlékeztetni mindenkit, hogy a V4-es országok voltak azok, amelyek megakadályozták, hogy migránsok jöjjenek Szlovákiába és Csehországba. Amikor a V4-ek egyeztették álláspontjukat, nagy dolgokat tudtak elérni az Európai Unióban”

– jelentette ki Fico hétfőn pártja nagyszombati (Trnava) nőnapi ünnepségén Petr Pavel cseh államfő kijelentésére reagálva.

A Szlovákiába látogató Pavel hétfői sajtótájékoztatón kijelentette, jelenleg a V4-eket inkább konzultációs fórumnak tekinti, és az országok nem törekednek részletesen kidolgozott koordinációra a külpolitika vagy a biztonságpolitika terén. A V4 szerinte gazdasági, kereskedelmi és kulturális együttműködésre ad lehetőséget.

Zuzana Čaputová államfő szerint Szlovákia és Csehország azonos álláspontot képvisel a jogállamiság védelmének fontosságát és a nemzetközi jog betartását illetően.

„Pontosan a nemzetközi jog garantálja az államok területi egységének sérthetetlenségét és szuverenitásukat, az Ukrajna elleni támadással pedig Oroszország ezt két lábbal tapossa. Ezek olyan témák, amelyek a visegrádi államokat is gyengítik, mivel világos, hogy ilyen fontos kérdésekben nincs egyetértés köztünk, eltér a véleményünk”

– jelentette ki Čaputová a két államfő közös sajtótájékoztatóján.

TASR

Címkék: V4-ek