Fico annyira a nyeregben érezheti magát, hogy a térde a földet súrolja

2020. július 18. - 15:52 | Belföld

Ahogy az MKP, úgy a Smer is szombat délelőttre ütemezte be a tisztújító közgyűlését. A "baloldali" párt megválasztotta az elnökét és a vezetőséget. Oltári nagy meglepetés nem született. Tapsot a vezérnek! Szűnni nem akarót!

Fico annyira a nyeregben érezheti magát, hogy a térde a földet súrolja
Facebook

Nem történt meglepetés, ismét Robert Ficót választották a Smer elnökének, annak ellenére, hogy a régi-új pártelnök 11 évvel ezelőtt az ígérte, hogy 2014-re már távozik a politikából. Ez nem így lett, sőt, a pártjának vezetői pozíciójához is annyira ragaszkodott, hogy azon volt, szombaton a küldöttek kiálljanak mellette, és ismét nyeregben érezhette magát.

Na nem egy pej paripa nyergében, az az idő már elmúlt. Most mindössze egy nyeszlett póniló hátáról tekinthet szerteszét az exkormányfő, mert időközben Peter Pellegrini és népi zenekara faképnél hagyták a Smert, és azóta a Hlas nevezetű politikai formáción ügyködnek.

Ez pedig betett a Smer egyre csak erodálódó népszerűségének. A Focus nemrég megmérte, Pellegrini elfogadottsága jócskán túlszárnyalta Ficóét, az alakulóban lévő Hlas pedig már kétszer akkora támogatottsággal bír, mint a magát valahol szocdemnek tartó anyapárt.

Szóval Pellegriniék leléptek, és a maradék "baloldali" smeres egylet a megüresedett vezetőségbe beválasztott néhány "új" arcot. Fico munkáját alelnöki tisztségből Juraj Blanár, Ladislav Kamenický, Richard Takáč, Ľuboš Blaha és Erik Kaliňák segítheti. Blahát nem kell bemutatni, az ő bűnlajstroma aránylag ismert. Erik Kaliňákról meg annyit érdemes tudni, hogy a véreskezű exbelügyminiszter unokaöccse.

(Ha valakit szakmai szempontból érdekel Robert Fico családias hangulatú, egyórás kongresszusi beszéde, itt megnézheti. A szónoklat végén 11 másodperces tapsvihar tört ki.)

(para/sp)

Címkék: Robert Fico, Smer