Fico anyatigrisként védte Kaliňákot

Robert Fico úgy véli, a kétes hírű vállalkozó, Ladislav Bašternák adócsalással való meggyanúsítása tisztára mossa belügyminiszterét, Robert Kaliňákot.

Fico anyatigrisként védte Kaliňákot
Robert Fico (Fotó: TASR)

Erről a miniszterelnök a TA3 vasárnapi vitaműsorában beszélt, ahova vitapartnert nem hívtak, a műsor további vendégei Bugár Béla (Híd) és Andrej Danko (SNS) voltak.

"Egy éven át vádaskodtak vele szemben, és ez feszültséget keltett azzal kapcsolatban, hogy ő állítólag befolyást gyakorol arra, hogy ne vádoljanak meg egy konkrét vállalkozót. Tessék, itt van a bizonyíték az ellenkezőjére"

- szögezte le.

Emlékeztetett arra, hogy a második kormánya idején, 2014-ben emelték be a büntető törvénykönyvbe az adócsalás fogalmát. "Miért nem tette ezt meg Iveta Radičová okos kormánya? Merthoy a legokosabb igazságügyi miniszter, tehát aki abban belügyminiszter volt, Lipšic, nem állt elő ezzel" - mondta Fico.

Figyelmeztetett, hogy a Bašternák-ügy semmilyen módon nem a Smer ügye. "A nyomozó meggyanúsított egy konkrét személyt, és az ügyet kivizsgálják. Én kikérem magamnak, hogy ezt hozzánk kössék, mégis milyen smeres ügyről van szó? Miben az? Hogy valakinek a múltban, amikor még nem is sejtette, volt valamilyen üzleti viszonya valakivel. Hisz a vállalkozók felveszik egymással a kapcsolatot, hogy közös üzleteket csináljanak" - jegyezte meg Fico Kaliňák és Bašternák korábbi üzleti viszonyával kapcsolatban.

"Ennek a kormánynak a külügyminisztérium elleni brutális támadáson kívül nem volt semmilyen ügye"

- védte meg egyúttal Miroslav Lajčákot. Egyúttal kijelentette, hogy a Bašternák-ügy 2010 előttre nyúlik vissza.

Eduard Chmelár politikai elemző a Nový Čas-nak nyilatkozva elmondta, hogy ennek a kormánynak is ugyanannyi kétes ügye van, mint az előzőnek. "Ezek az ügyek idővel felszínre kerülnek, minden kormánynak megvannak a sajátjai" - jegyezte meg. Hozzátette, itt nem Fico, Bugár vagy Danko kormányoz, hanem az olyan oligarchák, mint Juraj Široký vagy Jozef Brhel.

"A politikusok csak a nyilvánossággal szembeni tárgyalók" - szögezte le.

(TASR/Nový Čas/para)