Fico: Az ellenzék a megnemtámadási egyezséggel az önpusztítás ellen védekezik

Robert Fico, a Smer-SD elnöke szerint az ellenzéki pártok megnemtámadási egyezsége nem más, mint az önpusztítás elleni védekezés egy módja. Véleménye szerint az ellenzéki pártvezetők azért nem támadhatják egymást, mert mindegyiküknek megvan a maga botrányos ügye.

Fico: Az ellenzék a megnemtámadási egyezséggel az önpusztítás ellen védekezik
Fotó: TASR

Fico hétfőn felszólította Andrej Kiskát, a parlamenten kívüli Az Emberekért (Za ľudí) párt elnökét, hogy tisztázza, milyen kapcsolatban van a Tátra alja maffiafőnökével. „Milyen viszonyban volt a Tátra alja maffiafőnökével, Žemba úrral? A Tátra alján található telkekkel való üzérkedésre gondolok” – jegyezte meg a Smer-SD elnöke.

Fico bírálta a többi ellenzéki párt elnökét is. Michal Truban, a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko - PS) – Együtt (Spolu) koalíció elnöke szemére vetette például az állítólagos kábítószeres ügyeit, Miroslav Beblavý programvezetőt pedig a Gorilla-üggyel hozta összefüggésbe. Utóbbi a második Dzurinda-kormány idején államtitkári funkciót töltött be.

Fico egyben figyelmeztette a média képviselőit: azzal, hogy kettős mércét alkalmaznak, és máshogy állnak hozzá a Smerhez, és máshogy a többi párthoz, az államnak ártanak. „Nem vehetem önöket komolyan, ha nem nyitják meg a Kiska-témát, és nem foglalkoznak az uzsoraügyével” – fűzte hozzá.

Fico leszögezte, hogy a Smer-SD demokratikus baloldali párt, amely soha nem működhet együtt szélsőségesekkel. „Egyértelmű értékorientációval rendelkező párt vagyunk. Kormányra léphet a Smer bárkivel, aki EU-ellenes? Nem léphet. Kormányra léphet bárkivel, aki máshogy tekint az sznf-re? Nem léphet. Kormányra léphet bárkivel, aki máshogy vélekedik a szociális államról? Nem léphet” – reagált Fico arra az újságírói kérdésre, vajon ki tudja-e zárni a választások utáni együttműködést az ĽSNS párttal. Hozzátette ugyanakkor, hogy minden olyan politikai párt legitim, amelyet beválasztanak a parlamentbe.

Kiska a volt kormányfő állításaira reagálva kijelentette, hogy Fico már érzi, hogy közeleg a vég, és félelmében összeesküvés-elméleteket rángat elő. „Ez már a szcientológusok és Soros esetében sem vált be. Most valamilyen maffiózóval rukkolt elő, akit én az életemben nem láttam. A kitalált történetei után mindig ő járt rosszabbul, nem én” – áll Kiska hétfői állásfoglalásában, melyet a pártja bocsátott a média rendelkezésére.

„Legyőztem őt az elnökválasztáson, nem neveztem ki őt az Alkotmánybíróság elnökének, hozzájárultam ahhoz, hogy ma már nem ő a miniszterelnök. És most megint le fogjuk győzni őt a parlamenti választásokon Az Emberekért párttal” – fűzte hozzá Kiska.

A PS-Együtt és a KDH képviselői nyáron aláírtak egy megnemtámadási egyezséget. Hétfőn csatlakozott a megállapodáshoz Az Emberekért (Za ľudí) párt is. Az egyezség eredetileg két kötelezettséget tartalmazott. Az egyik, hogy a szerződő felek a választási kampány során tartózkodnak attól, hogy egymást támadják. A másik, hogy olyan közös pontokat keresnek, amelyek a jövőbeni kormány programprioritásai között is szerepelhetnek majd. Emellett a szerződő felek hétfőn kizárták a választások utáni együttműködést a Smer-SD, SNS pártokkal, valamint a szélsőségesekkel.


TASR