Fico: Az eurózónát szorosabbra kell fogni, Szlovákia a magjához akar tartozni

2017. június 2. - 16:57 | Belföld

Az eurózónát szorosabbra kell fogni, Szlovákia a magjához akar tartozni - mondta Robert Fico kormányfő pénteken Pozsonyban, a Szolidaritási és Fejlesztési Tanács ülését követően.

Fico: Az eurózónát szorosabbra kell fogni, Szlovákia a magjához akar tartozni
Fotó: TASR/Jakub Kotian

A kormány, a szakszervezetek az egyházak és szakmai szervezetek egyeztető testületének ülésén a kormány felhatalmazást kapott partnereitől arra, hogy aktív részese legyen az integráció, az eurózónán belüli együttműködés elmélyítésének.

Robert Fico kijelentette: jelen van a törekvés arra, hogy a közös fizetőeszközt használó országok szorosabban működjenek együtt. Szerinte a szorosabb integráció érzékeny döntéseket hozhat magával a szociális kérdésekben és az adókat érintően is.

A miniszterelnök hangsúlyozta: támogatják az európai integráció elmélyítését, hiszen az eddig is rendkívül sikeres folyamatnak mutatkozott. Szlovákia részvétele az integrációban nagyon pozitív eredményekkel járt.

Robert Fico szerint amennyiben az eurózónán belüli együttműködés elmélyítése az Európai Unió (EU) egyfajta magjának a kialakítását jelenti, akkor Szlovákia nem akar abból kimaradni.

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ez nem lesz egyszerű, a védelmet és a biztonságot is érintő komoly döntéseket kell majd meghozni, e területeken is intenzívebb lesz az együttműködés.

(MTI)

Címkék: eurozóna, Robert Fico