Fico az ünnepek alatt is izgulhat eleget, a képviselőjét hétfőn a NAKA berendelte

2020. december 21. - 13:57 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) reggel óta hallgatja ki a Smer egyik képviselőjét, aki korábban a földművelési minisztérium államtitkáraként dolgozott és rálátása lehetett az ország történetének eddigi legnagyobb korrupciós ügyére.

Fico az ünnepek alatt is izgulhat eleget, a képviselőjét hétfőn a NAKA berendelte
Fotó: TASR

Anton Stredákról van szó, aki Marian Kočner haverjához, a nyitrai oligarchához, Norbert Bödörhöz állt közel. Rajta keresztül áramolt az összes információ, ami összefüggött az Agrárkifizető Ügynökséget (PPA) érintő korrupcióval.

A TV Joj értesülései szerint Stredákot a pénzügyőrség bűnügyi hivatalának volt igazgatójának, Ľudovít Makó vallomásával kapcsolatban hallgatják ki. A rendőrséggel együttműködő Makó vallomása kiterjedt az Állattenyésztő (Dobytkár) ügyre is, és valószínűsíthető, hogy nem csak az SNS és jelöltjei voltak érintettek, de a Smer is.

Ahogy erről már korábban írtunk, az Állattenyésztő-ügy Szlovákia történetének eddigi legnagyobb korrupciós esete, 10 millió euró felett jár a kifizetett kenőpénzek összege.

Ľudovít Makó a vallomásában beszélt arról is, hogy a Bödör, illetve a korábbi országos rendőrkapitány, Tibor Gašpar által vezetett bűnszervezet tagjai, - többek között Peter Hraško NAKA-igazgató és Róbert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes részlegének egykori vezetője - megegyeztek abban, hogy a PPA-val kapcsolatos minden, feljelentésekkel vagy bűnügyi eljárásokkal kapcsolatos információnak el kell jutnia Krajmerhez, majd ő azokat továbbítja Anton Stredákhoz, aki akkoriban a földművelésügyi minisztérium szolgálati hivatalát vezette, 2016-tól pedig annak államtitkára volt, jelenleg meg a Smer parlamenti képviselője.

(denníkn/para)