Fico azért imádkozik, hogy a britek ne lépjenek ki az EU-ból

2016. június 9. - 08:20 | Belföld

A kormányfő szerdán beszélt Nagy-Britannia helyzetéről, miután Prágában találkozott cseh kollégájával, Bohuslav Sobotkával. Robert Fico azt mondta, imádkozik azért, hogy a britek ne lépjenek ki az EU-ból, akkor ugyanis „a jó Isten sem tudja, hogy mi lesz”.

Fico azért imádkozik, hogy a britek ne lépjenek ki az EU-ból
Fotó: TASR

„Amennyiben a britek úgy döntenek, hogy nem lépnek ki az EU-ból, azonnali megoldást kell találni Nagy-Britannia és az Európai Unió kapcsolatának rendezésére. Ha viszont úgy döntenek, hogy kilépnek, a jó Isten sem tudja, mi lesz, ugyanis nem tudjuk, mindez mit fog jelenteni” – nyilatkozta szerdán Fico, miután cseh kollégájával, Bohuslav Sobotkával találkozott Prágában. A kormányfő azért aggódik különösen Nagy-Britannia sorsáért, ugyanis júniustól Szlovákia lesz az EU Tanácsának soros elnöke.

Fico azt mondta, imádkozik, hogy a britek ne lépjenek ki az EU-ból.

Az unió működését pár hónapra befolyásolhatja az európai csúcstalálkozó eredménye is, amelyre június végén kerül sor. Ennek keretén belül terítékre kerül majd a dublini egyezmény reformterve, de szó esik majd a menekültek elosztásáról, illetve a menekülteket elutasító országokra vonatkozó szankciókról is.

Fico kihangsúlyozta, Szlovákiának megvannak a maga elképzelései az Európai Unió Tanácsának soros elnökségéről, amelyért júliustól Szlovákia lesz a felelős. Sobotka biztosította Ficót, hogy tapasztaltabb félként támogatni fogják Szlovákiát, hogy kellően el tudja látni feladatait az EU soros elnökeként.


TASR/para