Fico azt állítja, Heger tudott a tervekről és beleegyezett a Smer-SD párt felszámolásába

2023. március 12. - 17:20 | Belföld

Eduard Heger megbízott miniszterelnök hazudik, ha azt állítja, hogy nem tudott a büntetőeljárások manipulálásáról és a Smer-SD megsemmisítésének tervéről. Ezt a sajtótájékoztatón a párt elnöke, Robert Fico mondta, aki olyan felvételekre hivatkozik, amelyek megerősítik Heger és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) operatív vezetője, Ján Kaľavský találkozóját.

Fico azt állítja, Heger tudott a tervekről és beleegyezett a Smer-SD párt felszámolásába
Illusztrációs felvétel (TASR)

„Mindenről tudott és mindennel egyetértett. És ami még rosszabb, megvédte a bűnözőket” – hangsúlyozta Fico.

A sajtótájékoztatón ezt követően Kaľavský felvételeit játszotta le, amelyeken elmondja, milyen módszereket alkalmaztak a rendőrség és a NAKA nyomozói. „Másnap reggel berúgták Kaľavský ajtaját, és őrizetbe vették. Ne mondja senki, hogy véletlen volt“ – hangsúlyozta Fico, hozzátéve, hogy Kaľavský a felvételeken a Smer-SD felszámolására vonatkozó parancsot is megerősítette. Hozzátette: Kaľavskýt azért távolították el, hogy ne nyilatkozzon a médiának.

Fico rámutatott: már a Heger-kormányzás kezdetén kezdtek megjelenni azok az információk, amelyek szerint a rendőrség és a különleges ügyészség manipulálja a büntetőeljárásokat.

A Smer-SD elnöke egy 30 másodperces felvételt is lejátszott a TA3 televízió vasárnapi műsorában. A műsorban Heger elismerte, hogy találkozott Kaľavskýval, és megerősítette a felvételen szereplő szavakat. Hazugsággal és manipulációval vádolta Ficót. Egyúttal felszólította, hogy mondja el a nyilvánosságnak, honnan szerzett ilyen felvételeket.

TASR