Fico befizetne 400 millió euróval többet és Ukrajnát is támogatná, ha Szlovákiának több jutna a több tízmilliárdos csomagból

2023. október 27. - 13:14 | Belföld

Ukrajna mellett az uniós költségvetés módosítása volt a legfontosabb, vagy talán a legfontosabb témája az Európai Tanács csütörtökön kezdődött ülésének. A tét 75 milliárd euró, amiből mintegy 50 milliárd eurót Ukrajna kapna 2027-ig. A módosítást Szlovákia és Magyarország fékezi: Fico pénzt szeretne kapni az Ukrajnának szánt csomagból, Orbán pedig Magyarország zárolt forrásait nyitná meg. Fico 2018, vagyis a leváltása óta először vesz részt uniós csúcstalálkozón.

Fico befizetne 400 millió euróval többet és Ukrajnát is támogatná, ha Szlovákiának több jutna a több tízmilliárdos csomagból
Fotó: TASR/AP

Bővítené az Európai Bizottság javaslatára az Európai Tanács az unió 2021-2027-es költségvetését, a kiegészítés nagy részét, a mintegy 75 milliárd euróból 50 milliárdot Ukrajna támogatására fordítaná 2027-ig.

A javaslatot a Politico hírportál szerint Szlovákia és Magyarország ellenzi, a módosítást legkésőbb a decemberi csúcstalálkozón kellene elfogadni. A lapnak Alexander de Croo belga kormányfő elmondta, hogy az unió „kétségtelenül” képes lesz támogatni Ukrajnát, és „csaknem mindenki” egyetért a nagyobb támogatással.

Robert Fico sem mondja egyértelműen, hogy nem támogatja a költségvetés bővítését, a feltételeit négy pontban foglalta össze a közösségi médiában:

  • kész támogatni a költségvetés bővítését, habár ez Szlovákiának 400 millió euróba kerül a következő négy évben, és a költségvetés romokban
  • nem fogad el olyan javaslatot, ami a mezőgazdászoknak és a kohézióra juttatott forrásoknak a csökkentésével járna
  • a költségvetés növelését az EU versenyképességének javítására és a migráció megállítására kell fordítani
  • Ukrajna támogatását sem zárja ki, de mivel szerinte Ukrajna a „világ legkorruptabb” állama, a támogatást olyan garanciákhoz kötné, hogy a pénzt nem sikkasztják el, egy részét pedig a szlovák-ukrán határ menti szlovákiai infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Robert Fico már csütörtökön, Brüsszelbe való elutazása előtt is azzal támadta Ukrajna támogatását, mert a „világ legkorruptabb országa”. A Transparency International elemzése alapján azonban nincs túl nagy távolság Szlovákia és Ukrajna között: Szlovákia a lehetséges 100 pontból 53-at, Ukrajna 33 pontot gyűjtött, Magyarországnak pedig 42 pontja van. Az országok helyezése 2022-ben: Szlovákia-49, Magyarország-77, Ukrajna-116 a 180 államot tartalmazó listán.

Orbán az uniós támogatásra játszik

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ennél sokkal elutasítóbb álláspontot képvisel. A péntek reggeli, Brüsszelből adott interjújában arról beszélt, hogy az uniónak „új stratégiát” kellene kidolgoznia, mert a régi megbukott. Ukrajna pénzügyi támogatásáról csak az új stratégia elfogadása után tárgyalna.

A Politico szerint egyes országok uniós vezetői úgy vélik, hogy

Orbán csak zsarolja az uniós vezetőket, azt akarja elérni, hogy az unió megnyissa a jogállamisági megsértése miatt zárolt forrásokat Magyarország számára.

A lapnak nyilatkozó bolgár miniszterelnök, Nikolai Denkov szerint sem Szlovákia, sem Magyarország nem utasította el teljesen Ukrajna támogatását. „Egyik ország sem utasította el a hosszú távú segélyezés valamilyen lehetőségét Ukrajna számára, a kérdés az, hogy milyen típusú segélyről legyen szó és hogyan bizonyosodhat meg az unió arról, hogy a segély hatékony” – mondta Denkov.

A javaslat szerint mintegy 75 milliárd eurós bővítésből 50 milliárd eurót kapna Ukrajna a 2027-ig tartó időszakban, vagyis a következő négy évben. Ez az összeg nem túlságosan magas, ha a teljes, a Generation Next csomaggal bővített uniós költségvetésthez mérjük, ami több mint 2 000 milliárd euró. A maradék 25 milliárdból 15 milliárd jutna a migráció elleni küzdelemre, 10 milliárd pedig a versenyképesség fejlesztésére.

- lpj -