Fico bekeményít: szerinte van miért félniük Matovičéknak a közelgő népszavazástól

2023. január 13. - 12:57 | Belföld

Robert Fico, a Smer elnöke tagadta azokat az állításokat, miszerint a közelgő népszavazás mentheti meg a Smert. Ellenkezőleg, úgy véli, hogy épp a kormánykoalíciónak kellene tőle tartania. Állítása szerint bizonyítékai vannak, hogy a kormánytisztviselők bűncselekményt követtek el az úgynevezett bűnbánó tanúkkal kapcsolatban. Fico szerint az előrehozott választások után sor kerül az „elszámolásra”.

Fico bekeményít: szerinte van miért félniük Matovičéknak a közelgő népszavazástól
Fotó: TASR - Jakub Kotian

Fico a pénteki sajtótájékoztatón tagadta a koalíció tagjainak azon állításait, miszerint a népszavazás a Smerhez köthető személyek büntetlenségét biztosíthatja be. Szerinte épp az ellenkezője az igaz: például Igor Matovičnak van miért félnie a népszavazással és az előrehozott választásokkal kapcsolatban.

A Smer elnöke megemlített egy beszélgetést, amely állítólag azt bizonyítja, hogy Matovič még a 2020-as parlamenti választások előtt együttműködött az úgynevezett bűnbánó tanúkkal, akiket Fico besúgónak nevez. Az ellenzéki politikus szerint adócsalásra használta őket fel, a választások után pedig büntetlenséget ígért nekik.

Fico Eduard Heger miniszterelnökkel szemben is felhozott valamit. Az ő nevét az adócsalással meggyanúsított Marek Kaňka, a Tipos egykori vezérigazgatójával kapcsolatban említette meg.

A Smer elnöke ezért úgy véli, hogy a népszavazás az egyetlen megoldás Szlovákia jelenlegi helyzetére. Hegert bírálta a növekvő energiaárakra vonatkozó kompenzációval kapcsolatban, szerinte ugyanis ahelyett, hogy az embereknek segítene, szavazatokat gyűjt a parlamentben az új 76-os többség eléréséhez.

Szintén a népszavazáson való részvételre szólít fel a Hlas. Erik Tomáš, a párt alelnöke szerint az energiahelyzet a káosz és a hozzá nem értés folytatása. „Ez a kormány már megbukott, és nem kellene felállnia” – tette hozzá.

A népszavazásra január 21-én kerül sor. Az emberek arra voksolhatnak, hogy egyetértenek-e azzal, hogy népszavazás vagy parlamenti határozat által lerövidítsék a választói időszakot.


TASR/para