Fico bekeményített, a kormány pedig a kórházreformmal együtt a fülét-farkát behúzta

2019. december 4. - 11:55 | Belföld

Visszavonták a Smer által jelölt Andrea Kalavská egészségügyi miniszter által beterjesztett kórházreformot - tudta meg a Denník N.

Fico bekeményített, a kormány pedig a kórházreformmal együtt a fülét-farkát behúzta

A kórházreform célja színvonalasabb egészségügyi ellátást biztosítani a pácienseknek. A kórházaknak különböző kritériumoknak kellene megfelelniük, hogy minél jobb eredményeket érjenek el. A szülések esetében például a kvóta kezdetben 320 lenne egy évre, később ezt a duplájára emelnék. Ha a kórház nem teljesítené a kvótát, nem köthetne szerződést az egészségügyi biztosítóval az adott beavatkozásra.

A kórházreformról, mely mellett kiállt Peter Pellegrini, azt viszont bírálta Robert Fico, eredetileg még az októberi ülésen kellett volna szavazni, de végül elhalasztották azt, mivel Andrea Kalavská (Smer-SD-jelölt) egészségügy-miniszter az utolsó pillanatban visszavonta a javaslatot. Kedden került újra napirendre, a képviselők viszont a róla való szavazást elhalasztották szerdára.

A három éven át előkészített reformot végül a kormány szerdán visszavonta, így nem fognak róla szavazni a parlamentben. Ezt Bugár Béla jelentette be.

A keddi szavazás előtt Robert Fico és Martin Glváč a Denník N szerint azt az utasítást adták a Smer-frakció képviselőinek, hogy szavazás előtt hagyják el az üléstermet. Nem lehetett tudni, hogyan ért volna véget a szavazás, mivel a Smeren és az SNS-en belül is akadtak, akik támogatták volna a reformot.

Kalavská a reform napirendről való októberi visszavonásakor úgy nyilatkozott a sajtó előtt, hogy némely képviselőnek bizonyára fontosabb, hogy milyen helyet kap majd pártja jelöltlistáján, mint a páciensek egészségügyi ellátásának javítása.

(Denník N/para)