Fico Bugár Bélát méltatta Orbán előtt az új komáromi híd tövében

Orbán Viktor és Robert Fico kedden délután közös felszólalással ünnepelték, hogy az utóbbi hetekben megkezdődtek az új komáromi Duna-híd építési munkálatai.

Fico Bugár Bélát méltatta Orbán előtt az új komáromi híd tövében
Orbán Viktor és Robert Fico (Fotók: Paraméter)

Az ünnepi összejövetelen részt vett Bugár Béla (Híd), a szlovák parlament alelnöke, Milan Belica nyitrai megyeelnök, szlovákiai és magyarországi parlamenti képviselők, az illetékes minisztériumok államtitkárai, valamint a nézők között ott ült Menyhárt József MKP-elnök is. Érsek Árpád (Híd) közlekedésügyi miniszter ománi szolgálati útja miatt nem vett részt az eseményen.
Szlovákia és Magyarország miniszterelnöke az új hídtól néhány száz méterre, a dél-komáromi Monostori erődnél felállított színpadon mondott beszédet. 

A medve bőre és a Duna, ami összeköt

"Magyar mondás szerint előre nem kell inni a medve bőrére" - kezdte felszólalását Orbán  Viktor miniszterelnök, utalva ezzel a helyszínen uralkodó örömteli hangulatra. A magyar kormányfő ezt követően a felidézte párkányi Mária Valéria híd felújítását, amit Magyarország és Szlovákia szintén közös erőfeszítesekkel épített újjá.

Ha akkor az sikerült, azt hiszem, hogy a mostani körülmények között biztosan sikerülni fog megvalósítani közösen kitűzött céljainkat, és megépítenünk ezt a hidat"

- fűzte hozzá Orbán.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a Duna Szlovákiát és Magyarországot nem elválasztja, hanem összeköti. Orbán újra felidézte a Mária Valéria híd megépítését, amikor a visegrádi négyek az EU-ba igyekeztek, és később át is élhették a schengeni határok adta szabadságot.

"Akkor azt gondoltuk, hogy Európa határai zárva lesznek, belső határai pedig nyitva. Ma már más szelek fújnak. Azt látjuk, hogy Európa külső határai nyitva vannak, belső határait pedig egyre inkább le akarják zárni" - jelentette ki Orbán, aki elmondása szerint a múlt heti V4-es csúcson abban állapodott meg Robert Ficóval, hogy az eredeti állapot visszaállításáért közösen fognak küzdeni.

Orbán ezután köszönetet mondott Robert Ficónak az utóbbi években történő együttműködésért.

"Közösen ismertük föl, hogy a két nemzetet akkor tudjuk még sikeresebbé tenni, ha határaink mentén újabb és újabb kapcsolatokat hozunk létre. (...) Ezért összekötjük országainkat utakkal, vasúttal, gázvezetékkel és hidakkal is"

- mondta felszólalásában miniszterelnök, aki további szlovák-magyar határátlépési pontok kialakítását szorgalmazza.

"Legyen ez a híd annak a jelképe, hogy megvédjük Európa külső határait, és továbbra is nyitva tartjuk a belső határokat. Legyen bizonyíték arra, hogy mi, slzovákok és magyarok európai polgárként egy átjárható Európában hiszünk" - zárta egy kis aktuálpolitikai kitérővel beszédét Orbán Viktor.

Fico azt mondja, mindent megtesz a szlovákiai magyarokért

"Mi azt mondjuk, ne igyunk előre a medve bőrére, ami még az erdőben futkározik" - helyezte párhuzamba magyar és a szlovák közmondásokat Robert Fico.

"Én és Orbán Viktor is olyan emberek vagyunk, akikről nem lehet elmondani, hogy köpönyegforgatók lennének. Álláspontjaink egyértelműek, ennek köszönhetően pedig ma azt mondhatjuk, hogy kiváló közös kapcsolatoknak örvendhetünk" - mondott köszönetet Orbán Viktornak a szlovák kormányfő. 

Robert Fico öleléssel köszöntötte Bugár Bélát

"Rólunk elmondható, hogy amiben megegyezünk, az úgy is lesz" - fűzte hozzá Fico, majd a Szlovákiában élő magyar kisebbség témakörére tért rá:

"Viktor, teljesen komolyan mondom, mi mindent megteszünk azért, hogy a Szlovákiában élő jelentős magyar kisebbség jól érezze magát. Ezért köszönetet kell mondanom koalíciós partneremnek, Bugár Bélának is azért, hogy a magyar kisebbségért kormányunk már annyit tett, amennyit az utóbbi időszakokban összesen sem sikerült. Ez csak azért lehetséges, mert kiváló a a kapcsolatunk, és ezt a jövőben is meg kell tartani"

- szögezte le a szlovák kormányfő.

Orbán kezet rázott Bugárral - rég került sor ilyenre

"Legyen ez a híd a példa arra, hogy mennyire komolyan gondoljuk a jó kapcsolatok megőrzését" - tette hozzá Fico, aki azt is hangsúlyozta, hogy Szlovákia és Magyarország az EU jövőjével és a bevándorlási hullámmal kapcsolatban is egy véleményen van.

"Bármi is történjen Európában, nem rugaszkodhatunk el attól, amit a múltban közösen elértünk. Minden tagállam sokszínűséget kölcsönöznek az EU-nak, és abban rejlik Európa csodája, hogy sokszínű, és egyszerre egységes is tud lenni" - zárta felszólalását Robert Fico szlovák miniszterelnök., bízva abban, hogy amikor az új komáromi híd elkészül, Orbánnal közösen mehetnek át rajta.

2019-ben vagy 2020-ban lesz kész

A két Komáromot jelenleg egyetlen híd, az Erzsébet híd köti össze. Az előreláthatólag 2019 végére megépülő 600 méteres új híd a teherforgalmat is kiszolgálja, így a két város mentesülhet az átmenő forgalom alól. Ugyanakkor a gyalogosok és a kerékpárosok is használhatják a létesítményt. 2018 júniusáig befejezik a pillérek kiépítését és megkezdődik az acélkonstrukció szerelése.

A Magyarország és Szlovákia között épülő új Duna-híd kivitelezésére kiírt közbeszerzést 91 millió eurós ajánlattal nyerte meg a Hídépítő Zrt., valamint a Mészáros és Mészáros Kft. Ez utóbbi cég Orbán Viktor kormányfő falubéli barátjához, Magyarország legsikeresebb gázszerelőjéhez, Mészáros Lőrinchez tartozik.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) és a Slovenská správa ciest (SSC, szlovák útfelügyelet) közösen írta ki a hídépítési tendert. Az ajánlati felhívás szerint egy 600 méteres, egy acél tartószerkezetű, ferdekábeles Duna-híd épül. A két város közötti hídon átvezető útszakasz a magyar oldalon az 1-es főutat köti össze a szlovákiai 63-as számú főúttal.

Az új komáromi Duna-híd vizualizációja

Az építmény kivitelezésének tervei 2012-ig nyúlnak vissza, ekkor írták alá a vonatkozó kormányközi egyezményt, a szükséges engedélyeket 2014-ben szerezték be, és az illetékes uniós alap pedig 2015-ben bólintott rá a projekt támogatására.

Még tavaly szeptemberben megírtuk, hogy megjelent az új Duna-híd kivitelezésre kiírt közbeszerzési felhívás és a munkálatok 2017 elején megkezdődhetnek - amit a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.  közlése alapján állítottunk.

Magyarország egyik legnagyobb állami beruházó cégének azonban nem sikerült 2016 végéig lebonyolítania a közbeszerzést, így a munkálatok megkezdése is csúszott.

Aztán a társaság februárban azt közölte, májusban kezdődhet a hídépítés. Végül nyárra prognosztizálták a tényleges munkálatok megkezdésének időpontját, amiből aztán szeptember lett.

(db/sárp)