Fico: Bugár megmondta, hogy már nincs velünk (...), csak magának köszönheti, hogy nem jut be a parlamentbe

2020. február 19. - 11:54 | Belföld

Robert Fico sajtótájékoztatót tartott a Miroslav Beblavý körül csoportosuló PS/Spolu (a parlamentben jelenleg független) képviselők obstrukciója kapcsán, és eközben időt szakított arra is, hogy lehordja Bugár Bélát, a Híd elnökét.

Fico: Bugár megmondta, hogy már nincs velünk (...), csak magának köszönheti, hogy nem jut be a parlamentbe

A kormány által már elfogadott, majd rövidített eljárásra a parlament elé utalt intézkedéscsomagról, mely tartalmazza a családi pótlék megduplázását és a 13. havi nyugdíjat, valamint az SNS részéről a sztrádadíjak eltörlését, már kedden tárgyalt volna a parlament, de az ülés megnyitása után (ami egyébként az SaS-ből kivált Ľubomír Galkónak és társainak köszönhető, nélkülük nem lett volna meg a többség még az ĽSNS-szel sem, a Híd képviselői nem vettek részt) Beblavýék elfoglalták a pulpitust, ezzel megakadályozva, hogy a parlament megtárgyalhassa a javaslatot. Miután az ülést ma reggelre halasztották, a parlamentben éjszakáztak, az obstrukciót pedig szerda reggel is folytatták, mire Andrej Danko újra elhalasztotta az ülést.

Kapcsolódó cikk:
Folytatódik a parlamenti cirkusz: hiába utasította ki Danko Beblavýékat, nem voltak hajlandóak elhagyni az üléstermet (VIDEÓ)

Fico az ezt követő sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az ellenzék és Bugár Béla között született egy egyezség arról, hogy az ülést nem nyitják meg, de ez nem jött be. Úgy látja, hogy amit Beblavý és társai csinálnak, az szégyen. "Ez egy hatalmas szégyen, ami az ellenzék vállát nyomja" - húzta alá.

Fico szerint mindenki hazudik, aki azt állítja, hogy az intézkedésekkel veszélybe sodorják a költségvetést. Szavai szerint a 13. havi nyugdíj 580 millió euróba kerül, míg a családi pótlék csak jövőre lenne érvényes, és szerinte meg tudják rá találni a pénzt.

"Senki nem fog ezekkel az őrültekkel verekedni" - utalt a képviselőkre.

A Smer elnöke időről időre visszatért Bugár ekézéséhez is. "Megmondta nekünk, hogy már nincs velünk. Négy éven keresztül basáskodott, aztán most már azt mondja, hogy többet nem lenne Smerrel" - emlékeztetett, majd leszögezte, hogy Bugár soha többé nem lesz a parlamentben és ezt csak magának köszönheti.

Itt a teljes sajtótájékoztató:

(Denník N)