Fico cáfolja, hogy pénzt kapott volna Sorostól

2019. február 4. - 20:16 | Belföld

Robert Fico, a Smer-SD elnöke elutasítja Igor Matovič, az OĽaNO elnökének állítását, miszerint évekkel ezelőtt pénzt kapott Soros György üzletembertől. A közösségi oldalán közzétett videofelvételen kijelenti: „kínosan ostoba vádaskodásról” van szó.

Fico cáfolja, hogy pénzt kapott volna Sorostól
Fotó: TASR

„Ez nem más, mint a Smer-SD és Robert Fico elleni vadászat folytatása” – mondta a pártelnök, aki egyben megerősítette, hogy a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem 190 euró körüli honoráriumot fizetett neki egy szakvéleményért, melyet a Ján Svák által 2001-ben írt, Základy európskej ochrany ľudských práv (Az emberi jogok európai védelmének alapjai) című tankönyvhöz írt.

Matovič hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy Fico egy olyan tankönyv recenzense volt, amelynek a kiadásához Soros György alapítványa, az Open Society Foundations 150 000 szlovák koronával járult hozzá.

„Eljött az ideje, hogy elnézést kérjen a Smer választóitól, akik közül sokan keresztülláttak ezen az aljas érvelésen, és már nem hitték el ezt a hazugságot, hanem inkább elfordultak a Smertől. Elnézést kellene kérnie minden szlovákiai, demokrata érzelmű embertől is, valamint azoktól a tízezrektől, akik azért jártak tüntetni, mert látták, hogy Fico szociális állama valójában Fico korrumpált állama, ahol a legfőbb állami vezetők bűncselekményeket tussolnak el. Itt lenne az ideje elnézést kérni az emberektől és őszintén elmondani nekik, miért nem ‘égette őt’ akkor Soros pénze, és miért lett 17 év után egyszerre Soros a legrosszabb ember, akire rákenheti a saját bűneit“

– mondta Matovič.

Mint ismeretes, Fico hétfőn újabb dokumentumokat nyújtott be a parlament alkotmányjogi bizottságának, amelyek a 15 éves szakmai gyakorlatát bizonyítják. A Smer elnöke mindenképpen alkotmánybíró-jelölt szeretne lenni.

TASR