Fico cinikusan hízelgett Pellegrininek. Csoda, hogy megint kosarat kapott?!

2021. szeptember 21. - 16:45 | Belföld

A Smer-SD elnöke, Robert Fico ismét a legtermészetesebb partnerüknek nevezte a tőlük távozók által alapított Hlas-SD-t. Utóbbi elnöke, Peter Pellegrini azonban ismét kosarat adott neki, sőt, számítónak nevezte Fico hízelgését. 

Fico cinikusan hízelgett Pellegrininek. Csoda, hogy megint kosarat kapott?!
Robert Fico és Peter Pellegrini három és fél éve, amikor utóbbi váltotta előbbit a kormányfői poszton (Fotó: TASR)

Fico spontán módon kérte fel ismét együttműködésre a Hlas-SD-t, amikor a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján a Markíza riportere arról kérdezte, együttműködne-e a Boris Kollár vezette Sme rodinával. Erre a kérdésre nem válazolt egyenesen, csak annyit mondott, a Smer nem kívánja a felméréseket kommentálni, sem azt, hogy kivel kormányozhatna, mivel a választások eredménye számukra az elsődleges, és aki eléri az 5%-os parlamenti küszöböt, azzal lehet tárgyalni.

Ezután megismételte a Peter Pellegrini vezette pártnak tett korábbi ajánlatát.

"Kérem, hallgassák meg az előrejelzéseimet, mert féléve már pontról pontra bejönnek. Ha a Smer a Hlasszal együttműködne valamilyen formában, megszerezzük a szavazatok 40%-át. Sőt, úgy gondolom, ez a blokk maga kormányt alakíthatna" - húzta alá.

Röviddel ezután cinikusan kitért arra, miféle szociáldemokráciát képvisel a Hlas-SD.

"Jólvan, respektáljuk, amit mondtak nekünk a Hlas-SD képviselői, miszerint nem szeretnének valamiféle rusztikus szociáldemokrata politikát folytatni, hanem másfajtát. Mi nem haragszunk. Ha a transzszexuálisok toalettjével vagy a marihuánával szeretnének foglalkozni, kérem szépen" - ütötte meg a hízelgésnek egy teljesen más szintjét a korábbi háromszoros kormányfő.

Ezután ismét komolyabbra fordította a szót, és kijelentette, hogy fontos dolgokra készül a szlovák szociáldemokráciával kapcsolatban. Úgy véli, hogy ha valaki komolyan gondolja a stabil kormányzást és a jogállamiság, illetve a szociális állam újbóli térnyerését, akkor az csak a Smer-SD és a Hlas-SD alkotta blokk lehet.

Pellegrini erre reagálva kijelentette, hogy ellenzékben nem választasz partnert. Kritizálta a Smert, amiért nem adták meg a szükséges aláírásokat ahhoz, hogy bizalmatlansági indítványt nyújthassanak be Eduard Heger kormányával szemben. A Hlas elnöke úgy gondolja, hogy egy ennek megtárgyalására összehívandó rendkívüli parlamenti ülésen szóba kerülhetnének azok a témák is, amelyek a Smert érdeklik.

Ismét hangoztatat, hogy a Hlas-SD egyedül indul a választásokon.

"Mesterségesen együttműködésre lépni teljesen felesleges. Ez csak annak a pártnak a taktikája, amely ilyesmit kezdeményez. Semmi őszintét ne keressenek ebben, ez hidegvérű, közönséges politikai számítás" - fogalmazott.

A választások utáni együttműködésből csupán a Marian Kotleba vezette ĽSNS-t zárta ki. Ha pedig sikerrel veszik a választásokat, és lehetősége lenne válogatni, a legfőbb kritériumuk az lenne, melyik párt szeretne az emberek életén javítani Szlovákiában. Ezek szerint nem lesz könnyű választaniuk.

(TASR/Denník N)