Fico: csak egy „lényegtelen, motivációs kérdést” húzott ki az Ab, de Čaputová akkor is hibás

2022. október 26. - 18:49 | Belföld

A Smer nem tartja nagy csapásnak, hogy az Alkotmánybíróság kihúzta az egyik népszavazási kérdésüket, a Hlas szerint viszont már felesleges a népszavazás. Az SaS és a kormánypártok egyetértően fogadták a testület döntését.

Fico: csak egy „lényegtelen, motivációs kérdést” húzott ki az Ab, de Čaputová akkor is hibás
Robert Fico a népszavazást támogató ívek leadásakor (Fotó: TASR)

Az Alkotmánybíróság a mai (szerdai) döntése alkotmányellenesnek találta a Smer által javasolt eleső népszavazási kérdést. Azt, amellyel a kormány azonnali lemondásáról kérdezték volna az embereket. Az Ab-t Zuzana Čaputová kérdezte meg a kérdésről, mert ő alkotmányellenesnek látta. A köztársasági elnök már bejelentette, hogy a népszavazás a második kérdéssel megvalósul. Ha erre igent mondanak a választók, akkor a parlamentnek olyan alkotmánymódosítást kell majd elfogadnia, amely lehetővé teszi az előrehozott parlamenti választás kiírását. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy mikor lesz a népszavazás.

Fico: jelentéktelen kérdés, de Čaputová akkor is hibás

Fico is tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését, és most már azt sem látja problémának, hogy az első kérdését kihúzta a taláros testület. Pedig Zuzana Čaputovát élesen bírálta, amikor szeptemberben az Alkotmánybírósághoz fordult az első kérdés kapcsán felmerült alkotmányossági aggályok miatt.

„A köztársasági elnök meghiúsította a második népszavazást is, habár tudja, hogy az előrehozott választások jelentik az egyedüli megoldást, hogy kivezessük az országot ebből a leépülésből” – mondta szeptember közepén a Smer elnöke.

Most viszont úgy látja, hogy úgyis a második kérdés a lényeges. Sőt.

„Az Alkotmánybíróság döntésének alapvetően nincs semmi hatása a népszavazás megvalósulására, mert népszavazás lesz” – kommentálta az Ab döntését Fico.

Szerinte arről lesz népszavazás, amit mi a legfontosabbnak tartanak, ez pedig Fico szerint az, hogy az emberek egyetértenek-e az alkotmány olyan módosításával, ami lehetővé teszi az előrehozott választások kiírását.

Most már csak azzal vádolja a köztársasági elnököt, hogy nem hagyta, hogy a népszavazást egyszerre tartsák a helyhatósági választásokkal most szombaton. Az első, most kihúzott kérdést lényegtelen, „motivációs kérdésnek” nevezte Fico, pedig ő kezdeményezte ezzel a kérdéssel a népszavazást.

Pellegrini szerint már felesleges a népszavazás

A Hlas kicsit máshogy látja a helyzetet. „Az Alkotmánybíróság ma arról tájékoztatta az embereket, hogy nem áll a hatalmukban leváltani Igor Matovič és Eduard Heger kormányát” – reagált a párt. Szerintük így már nincs értelme a népszavazásnak a határidők miatt.

„A népszavazást a parlamenti képviselők oldhatják meg, ha elfogadják az alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi az előrehozott választást” – véli Peter Pellegrini.

Sulík: Fico csapnivaló jogász

A kormánypártokat nem lepte meg az Ab döntése. Az SaS Fico jogászi képességeivel viccelődött.

„Robert Fico nem először bizonyítja »jogászi képességeit«” – kommentálta Richard Sulík, hogy Fico képes volt alkotmányellenes népszavazási kérdést megírni.

Igor Matovič szerint ezzel szemben Robert Fico szándékosan javasolt alkotmányellenes kérdést.

„Szerintem nagyon jó jogász, nagyon jól tudta, hogy tök hülyeséget írt a kérdésbe. Azért kellett neki ez a veszekedés, hogy áldozatként tudja magát feltüntetni” – mondta Matovič.

A parlamentben már ma is van két javaslat

A parlamentben jelenleg két olyan alkotmánymódosítási javaslat is van, amely lehetővé tenné, hogy a parlament előrehozott választást írjon ki. Az egyiket a Sme rodina, a másikat Tomáš Taraba terjesztette be, és mindkettő második olvasatban van. Igor Matovič (OĽaNO) azonban már jelezte, hogy pártja nem támogatja az alkotmánymódosítást, és a koalícióban megvétózza a Sme rodina javaslatát, így várhatóan csak Taraba javaslata marad napirenden. Az elfogadását azonban nem lehet kizárni, mert az SaS kilépése után Taraba többször is „megmentette” a kormánykoalíciót, sőt, Igor Matovič pénzügyminisztert is, aminek fejében elvárhatja a javaslata megszavazását.

- lpj -