Fico duzzog: "Itt 2020-tól a szlovák ellenzékre vadásznak"

2023. július 8. - 07:35 | Belföld

Az Európai Bizottság (EB) jogállamiságról szóló éves jelentését politikai eszközként használják. A Smer-SD hivatalosan fog ellene tiltakozni a bizottságnak írt nyílt levelében. Erről Robert Fico pártelnök tájékoztatott a pénteki sajtótájékoztatóján.

Fico duzzog: "Itt 2020-tól a szlovák ellenzékre vadásznak"
Robert Fico (Fotó: TASR)

„Ennek a politikai jelentésnek a célja - hiszen egy tisztán politikai jellegű jelentésről van szó -, hogy azokat védje, akik kiveszik a részüket a büntetőjoggal való súlyos visszaélésekben, a büntetőeljárások manipulálásában és a besúgók szlovák ellenzék ellen való felhasználásában” – közölte Fico.

Állítása szerint a jelentés nem a tényleges állapotot tükrözi, és több tévedés is van benne. „Itt 2020-tól a szlovák ellenzékre vadásznak. Embereket zárnak börtönbe, kitalált történetekkel állnak elő, emberek halnak meg a fogva tartásuk ideje alatt, és ebben a jelentésben egyáltalán semmi sincs” – mondta Fico.

A főügyészt ért támadások szerinte elfogadhatatlanok. „Én ezt tényleg egy politikai irománynak tartom, mintsem jogi dokumentumnak” – tette hozzá.

Szerinte az Európai Bizottság a felelős az Európai Unióba vetett bizalom csökkenéséért. „Az érzéketlen politikai lépéseivel beavatkozik az egyes országok belügyeibe” – jegyezte meg.
Az Európai Bizottság szerdán hozta nyilvánosságra a jogállamiságról szóló negyedik éves jelentését, amelyben felméri a helyzetet az EU egyes tagállamaiban. Szlovákia számára hét javaslatot tett. A főügyész azon jogkörének a szűkítése is köztük szerepel, mely alapján felülbírálhatja a beosztott ügyészeinek a döntéseit.

(TASR)