Fico egy maffiózó, gyilkos, szarházi, szemétláda, tolvaj! Matovič ilyen szótárral állt ki a belügyminiszter mellett

2022. szeptember 13. - 15:18 | Belföld

Igor Matovič nem hazudtolta meg magát, és most az ellenzéki Smer vezetőjén vezette le a dühét a parlamentben, a ficóizmust nem igen kedvelők nagy megelégedettségére. A műsor előzménye, hogy Robert Ficóék  kezdeményeztek kedd délutánra egy rendkívüli ülést, ahol Roman Mikulec belügyminiszter menesztését akarják elérni. Miután Fico elmondta, miért kellene leváltani a minisztert, szót kért Mikulec pártbeli főnöke, a pénzügyminiszter. 

Fico egy maffiózó, gyilkos, szarházi, szemétláda, tolvaj! Matovič ilyen szótárral állt ki a belügyminiszter mellett
Fotó: TASR

Igor Matovič úriembeként indított, és szépen felolvasta a kormány álláspontját Roman Mikulec belügyminiszter menesztésével összefüggésben. Nyugodt hangon elmondta, hogy ez egy politikai indíttatású próbálkozás, és felhánytorgatta a korábbi smeres kormányok viselt ügyeit meg az embereit, akiket korrupciós ügyekben azóta megvádoltak vagy már elítéltek.

A miniszter visszahívását Robert Fico azért kezdeményezte, mert szerinte felmerült a korrupció gyanúja, és az, hogy a miniszter beavatkozott a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség által folytatott nyomozásba. Ezzel kapcsolatban a pénzügyminiszter megjegyezte, hogy a belügyminiszter már mindent elmagyarázott, és nincs itt semmi látnivaló. És miután elolvasta a kabinet hivatalos álláspontját, a műsort saját szavaival folytatta Matovič.

Ficót kapásból korrupt maffiózónak nevezte, aki fél az igazságszolgáltatástól. Felelevenítve a korábbi kormányok kétes ügyeit, Fico felé intve megjegyezte, hogy kiről is beszél: erről "a szarháziról, az újkori Hitlerről". Matovič szerint ezek az emberek, élükön Fico és Peter Pellegrini 30 milliárd eurót loptak el a közösből, és még ők moralizálnak másokról. Ficónak, akit mellesleg egy mocskos tolvajnak és gyilkosnak is tart, azt is a szemére vetette, hogy őt még ellenzéki politikusként a Norbert Bödör által irányított smeres maffia állandóan szemmel tartotta éveken keresztül.

Aztán elhangzott még egy "szemétláda" is Robert Fico számlájára, és aztán kissé lenyugodott a miniszter. Érzelmekben gazdag beszéde végén Matovič arról elmélkedett, mi lesz, ha megbukik az Eduard Heger vezette - immár - kisebbségi kormány. Majd a kormányból már lelépett SaS képviselőihez fordult a pénzügyminiszter, és megjegyezte, hogy a szavazásnál rajtuk múlik, hogy a történelem melyik oldalán állnak.

(sp)