Fico egyelőre kudarcot vallott, nem sikerült megnyitni az ülést, amin Ódort akarta utasítani Hamran leváltására

2023. augusztus 21. - 12:01 | Belföld

Az országos rendőrfőkapitány leváltására és a korrupciós ügyeken dolgozó nyomozók szolgálaton kívül helyezésére utasította volna Robert Fico, a Smer elnöke Ódor Lajos miniszterelnököt egy parlamenti határozattal. Fico a Végkifejlet (Rozuzlenie) NAKA-akció miatt követeli Hamran fejét.  A határozatnak ugyan nem lenne semmilyen jogi következménye, de a képviselőknek az ülést sem sikerült ma megnyitniuk. Kedden újra megpróbálják.

Fico egyelőre kudarcot vallott, nem sikerült megnyitni az ülést, amin Ódort akarta utasítani Hamran leváltására
Fotó: TASR

A biztonsági szervek belső háborúja, pontosabban a Végkifejlet akció miatt hívott össze rendkívüli parlamenti ülést a Smer, amelyen határozatban utasítanák Ódor Lajos miniszterelnököt Hamran István országos rendőrfőkapitány leváltására és a politikusok korrupciós ügyeit vizsgáló nyomozók, az úgynevezett "Čurilla-banda" szolgálaton kívül helyezésére. A határozat Zuzana Čaputová köztársasági elnököt is felszólítaná, hogy adjon tájékoztatást a kialakult helyzetről a parlamentnek.

Az ülés megnyitását második kisérlere sem sikerült megnyitni: első alkalommal 68, fél órával később, a második alkalommal pedig 69 képviselő prezentált. Az ülés megnyitásához legalább 76 képviselőre lett volna szükség.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök az ülést kedd reggelig elnapolta. Holnap reggel kilenckor újra megkísérlik megnyitni az ülést.

Az ülés összehívását a Smer mellett támogatta valamennyi korábbi ellenzéki párt, vagyis a Hlas, a Republika és a ĽSNS képviselői, és az ülés előtt a Sme rodina is az ülés megnyitásának támogatásáról beszélt. Robert Fico a rendőrség múlt heti, Végkifejlet (Rozuzlenie) nevű akciója után kezdeményezte az ülést, mert szerinte az országban rendőrpuccs zajlott le.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) eljárást indított Peter Košč szökésben lévő vállalkozó, Vladimír Pčolinský, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt vezetője, Michal Aláč, az SIS jelenlegi igazgatója, Ján Kaľavský, a NAKA volt munkatársa és Martin Ciriak, az SIS volt munkatársa ellen. Az akcióban már a legtöbb gyanúsítottak kihallgatták, Pčolinský és Aláč is szabadlábon védekezhet.

A képviselők a pozsonyi vár lovardájában üléseztek, mert a parlament üléstermét jelenleg felújítják.

- lpj -