Fico: "Egyes újságírók mocskos, szlovákellenes prostituáltak!"

2016. november 23. - 13:50 | Belföld

Robert Fico miniszterelnök és Miroslav Lajčák külügyminiszter közös sajtótájékoztatón próbálta védeni azokat a gyanús közbeszerzéseket, melyekről a minisztérium volt alkalmazottja, Zuzana Hlávková tálalt ki.

Fico: "Egyes újságírók mocskos, szlovákellenes prostituáltak!"
Robert Fico és Miroslav Lajčák (Fotó: SITA)

Lajčák szerint minden rendben volt a szlovák EU-elnökségre való felkészülés közbeszerzéseivel, és elutasítja azokat a vádakat, melyek szerint a tárca elherdálta volna a közpénzt. 

"Egyes emberek maguk közül mocskos, szlovákellenes prostituáltak"

- mondta az újságíróknak a szerdai sajtótájékoztatón Robert Fico. A kormányfő szerint a hazug újságírók rombolják a szlovák EU-elnökség jó hírnevét. Fico egyúttal kétségbe vonta a külügyminisztérium volt alkalmazottjának kijelentéseit is, akinek szerinte nem lehet hinni.

Zuzana Hlávková, aki 2015 nyarától idén márciusig dolgozott a külügyminisztériumnál, hogy a gyanús közbeszerzésekről szólt magának a miniszternek is, de Lajčák tétlen maradt, és azt mondta, minden rendben van. 

A minisztérium azután kezdett rendkívül sok pénzt fordítani a szlovák EU-elnökség előkészületeivel összefüggő rendezvényekre, hogy a tárcánál tanácsadóként megjelent a Markíza televízió volt igazgatója, Zuzana Ťapáková, akit a szóbeszéd szerint maga Fico küldött oda.

Miroslav Lajčák szerint a szlovák EU-elnökség logóját bemutató rendezvény 200 ezer euróba került, az egykori minisztériumi dolgozó szerint viszont legalább 300 ezer eurót fizettek a rendezvényért, mivel az azt szervező ügynökség még csak a fellépőket, és a terembérletet sem fizette ki.

Az előző választási időszakban az egyszínű Fico-kormány hozott egy olyan törvényt, miszerint a szlovák EU-elnökség kapcsán történő költekezés során 162 ezer eurós egyszeri kiadás alatt nem kell közbeszerzési eljárást indítani, tehát a külügyminisztérium szabadon kiválaszthatja, hogy kitől, mennyiért és mit akar venni. Ráadásul a tárcának nem kötelessége részleteket elárulni a kifizetett összegekről.

A külügyminiszter arról is tájékoztatta a sajtót, hogy miután Hlávková beadta a felmondását, személyesen is beszélt alkalmazottjával, majd később ki is vizsgálta a nő panaszait, ám semmilyen szabályellenes dolgot nem talált.

(para)