Fico Egyházkarcsáról megüzente: egyesíteni kéne a magyarokat!

2019. július 11. - 22:02 | Belföld

A Smer elnöke egyházkarcsai látogatása kapcsán megtartott sajtótájékoztatóján aktuális belpolitikai témákra is kitért, kiosztotta a „legalja” Kiskát és a „tetovált” Trubant, de megüzente azt is, mit kéne tenniük a szlovákiai magyarokat képviselő pártoknak. Ugyanazt mint amit a Smer tett jó néhány éve.

Fico Egyházkarcsáról megüzente: egyesíteni kéne a magyarokat!
Robert Fico – Fotók: Cséfalvay Á. András

„A Smer integrált hét pártot a politikai paletta közepétől balra. Ezt kellene tenniük a magyar kisebbséget képviselő pártoknak, hogy egy 8-9-10%-os erőt képviselő magyar párt jöjjön létre, amely európai szinten is elismert, és mindig érdekes partner a kormánykoalíciók számára”

– jelentette ki a legerősebb koalíciós párt elnöke, aki ma csupa meglepetés, hiszen már dicséretekkel bombázta a karcsai ipari parkot, sőt, a DAC-ot is!

Szóval megüzente a magyarokat képviselő pártoknak, hogy össze kéne fogniuk, szerinte ugyanis az volna helyes. Sok reményt viszont nem fűz hozzá, hiszen mint mondta: „Ahogy látom a viszonyokat a magyar politikusok között, azok szinte rosszabbak, mint a szlovákok között.”

Belpolitikai téren egyébként a jövő tavasszal esedékes parlamenti választásokat illetően patthelyzetet vizionál.

„Úgy gondolom, hogy ha ma Andrej Kiska és a hozzá hasonlók úgy gondolják, könnyedén kormányt alakítanak majd, akkor nagyot tévednek. Patthelyzet felé tartunk, és nem zárom ki, hogy megismételt választások lesznek, mivel ha megnézem a jelenlegi ellenzéket, akkor elszomorodom, mert amit produkálnak, abszolút elfogadhatatlan” – húzta alá.

Egyházkarcsáról is odaszólt az egyelőre parlamenten kívüli, de feltörekvő politikai erőnek, a Progresszív Szlovákiának, kihangsúlyozva, mennyire tart attól, amivel kapcsolatba hozzák: „A párt, amelyet az Eset vállalat finanszíroz, amely kapcsán felmerül a gyanú az amerikai titkosszolgálattal, a CIA-val való együttműködésről, pénzmosásról, illetve a finanszírozásával összefüggésben, és ez mind jelentősen befolyásolni fogja a választási kampányt és a választások eredményét is.” Hogy ki hozza kapcsolatba a PS-t ezekkel? Hát ő.

Politikai elmebajnak nevezte egyúttal Kiska kapcsán, hogy „valaki anélkül, hogy már valamit elért volna a politikában, kizárja az együttműködést bárkivel. Emlékezhetnek a 2016-os évre, és Richard Sulíkra, aki már szinte machetével bontotta a pezsgőt, hogy kormányt alakít, aztán meg állva maradtak és néztek, mint borjú az újkapura. A politika nem szépségverseny, hanem annak képessége, hogy összefogjunk gyakran különböző nézeteket valló embereket, valamint annak, hogy a projekteket befejezzük és ne csak beszéljünk róluk” – jegyezte meg, majd

csípős cinizmussal odavetette az őt hallgató újságíróknak, képzeljenek csak el egy asztalt, mely mögött olyan személyek ülnek majd egymás mellett, mint „Sulík (SaS), Kiska (Za ľudí), Hlina (KDH), a tetovált Truban (PS), Matovič (OľaNO), Beblavý (Spolu), és persze Kollár (Sme rodina), aki már mindennel volt gyanúsítva, gyanúsabb embert nem is ismerek”.

Leszögezte, hogy tőle nem fognak hallani olyan kijelentéseket, mint az „uramisten, adócsaló, választási csaló, ingatlancsaló Kiskától”. „Majd ő fogja megmondani, kivel megy, kivel nem, ki adott neki erre jogot? Én úgy gondolom, hogy 4%-a sem lesz a választásokon, de ez az ő problémája... Ismerve ezeknek az embereknek a tulajdonságait ők egy találkozó időpontjában nem tudnának megegyezni, nemhogy arról, hogyan nézzen ki a jövő politikája Szlovákiában” – fogalmazott.

Nem kívánt, mégis némi tippelgetésbe bocsátkozott koalíciós partnerei kapcsán: meggyőződése, hogy az SNS bent lesz a parlamentben jövőre is, ugyanakkor „Bugár Bélának nagyon nagy problémája lesz bejutni”.

(SzT)

Kapcsolódó cikk:
Fico Dunaszerdahelyre és Egyházkarcsára is dicsérni jött, ráadásul szorít a DAC-nak!