Fico egyik legrégebbi minisztere távozott a kormányból

2018. március 5. - 14:58 | Belföld

Marek Maďarič kulturális miniszter átnyújtotta lemondását a köztársasági elnöknek hétfőn délután 14 órakor.

Fico egyik legrégebbi minisztere távozott a kormányból
Marek Maďarič (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Marek Maďarič, az első, a második és a harmadik Fico-kormányban is betöltötte a kulturális tárcavezetői posztot.

A néhány hét múlva 52. életévét betöltő politikus 1984 és '89 között filmes és tévés dramaturgiát tanult a pozsonyi Színművészeti Egyetemen. 1993 és 1996 között független szövegkönyvíróként dolgozott, később a Szlovák Televízió irodalmi-színművészeti adásánál dolgozott dramaturgként 1996-ban és 1997-ben annak főszerkesztő-helyettese és főszerkesztője volt. 1999-től 2000-ig reklámszöveg-íróként dolgozott az Istropolitana D´Arcy reklámügynökségnél. 2002 és 2004 között a Szlovák Televízió tanácsának alelnöke volt, eközben számos filmet és színművet készített elő vagy készített el a tévének.

Politikai pályája közben 1988-ban kezdődött, amikor belépett a Kommunista Pártba. Sokáig nem töltött be semmilyen politikai funkciót, 2002-tól azonban a megalakult Smer párt mediális és sajtórészlegének vezetőjévé vált, 2006 szeptemberében pedig megválasztották a párt alelnökévé, mely tisztségéről tavaly decemberben mondott le, a Smer számára rosszul sikerült megyei választások után.

A szlovákiai magyarok szempontjából Maďarič nevéhez fűződik még az első Fico-kormány idejéből az államnyelvtörvény szigorítása, mely annak idején pénzbüntetést is kilátásba helyezett azok számára, akik nem tartják be a rendelkezéseit. Ezek közt szerepelt például, hogy az elmékműveken és emléktáblákon elsőként szlovákul kell feltüntetni a szöveget, és az nem lehet kisebb, mint valamely kisebbségi nyelvű felirat.
2007-ben tett olyan kijelentést is, miszerint 1945 és 1948 között a csehszlovákiai magyarokat vagy önkéntes szándékuk alapján telepítették Magyarországra vagy pedig azért, mert megbízhatatlanok és kollaboránsok voltak.

Marek Maďarič és Andrej Kiska

Robert Fico mindhárom kormányában (2006-2010, 2012-2016, 2016- ), egészen mostanáig betöltötte a kulturális miniszteri posztot. A múlt héten azonban bejelentette lemondását. Szavai szerint nem tud megbékélni a tudattal, hogy az ő minisztersége alatt meggyilkoltak egy újságírót az országban.

Maďarič hétfőn nyújtotta át a lemondásáról szóló dokumentumot az államfőnek, távozásakor pedig azt mondta az újságíróknak, a helyét az új miniszter kinevezéséig ideiglenesen Peter Pellegrini, a kormány beruházásokért és informatizációért felelős alelnöke veszi át.

(parameter)