Fico előre elküldi Čaputovának az újabb petíciós kérdéseket

2021. szeptember 28. - 08:19 | Belföld

Robert Fico, a Smer-SD elnöke hétfőn Zuzana Čaputová államfő tudomására hozta, hogy a pártja egy újabb petíciós akcióra készül, de még előtte elküldi neki a petíció két kérdését, és megvárja a reakcióját. Fico ezt egy közösségi hálón közzétett videoüzenetben jelentette be, miután személyesen találkozott az elnök asszonnyal.

Fico előre elküldi Čaputovának az újabb petíciós kérdéseket
Fotó: TASR

"Ha kijelenti, hogy a kérdéseket nem terjeszti az Alkotmánybíróság elé, megkezdjük az aláírásgyűjtést. Ha viszont úgy dönt, hogy megint beadvánnyal fordul az alkotmánybírósághoz, és ismét megpróbálja ellehetetleníteni a népszavazást, annak beláthatatlan következményei lesznek az egész politikai rendszerre és az elnöki hivatal tekintélyére nézve" - figyelmeztetett Fico, akinek szilárd meggyőződése, hogy a fokozódó társadalmi feszültség enyhítésének egyedüli módja biztosítani az embereknek az ahhoz való jogot, hogy népszavazás útján dönthessenek az előrehozott választásokról. Bevallása szerint erről az államfőt is tájékoztatta. "Hangsúlyoztam, hogy a szlovák társadalmon egyre inkább eluralkodik a frusztráció és a harag, az elnöki hivatalnak pedig határozottabban kellene reagálnia, ha a kormánykoalíció támadásokat indít a szociális állam ellen, vagy ha képtelen megoldani a legakutabb szociális problémákat" - tette hozzá.

Fico emellett felhívta Čaputová figyelmét a büntetőeljárások manipulálására, a hatósági visszaélésekre, a bejelentők korrumpálására és egyéb igazságtalanságokra. Az államfő állítólagos tétlenségét a jogállam leépítésével és a büntetőjoggal való durva visszaélésekkel összefüggésben a Smer-SD elnöke úgy értékelte, hogy az elnök asszony "szemet huny a valóság felett".

Egyben az államfő tudomására hozta azt is, hogy a Smer-SD októberben és novemberben is tüntetéseket készül szervezni.

Martin Strižinec elnöki szóvivő a TASR hírügynökségnek megerősítette, hogy az államfő hétfőn találkozott Ficóval. A biztonsági szerveket érintő eseményekről, valamint az ország általános helyzetéről tárgyaltak, tehát ugyanazokat a témákat érintették, melyeket Čaputová korábban Eduard Heger (OĽANO) kormányfővel is megvitatott. Strižinec kiemelte: az elnök asszony arra kérte Ficót, hogy tartsa tiszteletben a hatalommegosztást, nyilatkozzon mértéktartóan és ne szítson gyűlöletet, mert arra mindnyájan ráfizethetünk.

A napokban az államfő találkozni kíván Boris Kollárral (Sme rodina), az SZK Nemzeti Tanácsa elnökével, valamint Peter Pellegrinivel, a Hlas-SD elnökével is. Többek között arról is beszélni akar velük, hogyan csillapíthatók le a kedélyek az országban.

Čaputová hétfőn Eduard Heger (OĽaNO) kormányfővel is tárgyalt a biztonsági szervek aktuális helyzetéről, valamint a járványhelyzet alakulásáról.


TASR