Fico elutasítja a Kaliňák elleni vádemelést, megkérdőjelezi Imrecze vallomását

2023. március 31. - 17:14 | Belföld

Robert Fico, a Smer-SD elnöke megkérdőjelezi František Imrecze, a Pénzügyi Igazgatóság volt vezetőjének vallomását, ami alapján vádat emeltek Robert Kaliňák volt belügyminiszter ellen.

Fico elutasítja a Kaliňák elleni vádemelést, megkérdőjelezi Imrecze vallomását
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Fico szerint folytatódik a jogállamiság lerombolása.

A Smer-SD elnöke kijelentette, egyetlen mondat alapján emeltek vádat Kaliňák ellen, máig nem hallgatták ki az ügyben, és nem láthatta a nyomozati aktát. Szerinte megsértették Kaliňák ahhoz fűződő jogát is, hogy ügyét a legfőbb ügyész bírálja el a Btk. 363-as paragrafusa alapján.

„A cél szentesíti az eszközt. Ilyesmiket még a szocializmusban sem csináltak”

– jelentette ki.

Fico besúgónak nevezte Imreczét, aki a vallomásaival akar újabb vádalkukat kicsikarni. Emlékeztetett a Legfőbb Ügyészség korábbi állásfoglalására a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi elnöke ellen indított eljárás ügyében, mely szerint nincsenek bizonyítékok Imrecze állításaira.

Marek Para, Kaliňák ügyvédje is kijelentette, gyenge lábakon áll a volt belügyminiszter elleni vád, egy olyan tanú egyetlen mondatára alapozták, aki a saját irháját igyekszik menteni. Állítása szerint a nyomozó nagyon gyorsan tisztázta a neki megfelelő részleteket, és figyelmen kívül hagyja a védelem lényegbevágó érveit.

A Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze megvesztegetés miatt emelt vádat Robert K. és Jozef B. ellen. A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) még februárban gyanúsította meg a két személyt, a rendőrség akkori tájékoztatása szerint megvesztegették a Pénzügyi Igazgatóság egyik vezetőjét. A két gyanúsított szerint politikai eljárás folyik ellenük.

TASR