Fico: Elutasítjuk az erőszakot, de a fegyveres testületek bevetését is

2020. november 16. - 18:56 | Belföld

Elutasítjuk az erőszakot, de a fegyveres testületek bevetését is az emberek ellen – jelentette ki hétfőn Robert Fico, a Smer-SD elnöke a keddre tervezett pozsonyi tüntetésekkel kapcsolatban.

Fico: Elutasítjuk az erőszakot, de a fegyveres testületek bevetését is
Fotó: TASR

„Nevetnünk kell, amikor a belügyminiszter nyilatkozatait olvassuk, hogyan akarnak fellépni a közjogi méltóságok ellen, hogy fogják bírságolni őket. Ez a kormány bizonyítványa, amit saját magáról állított ki november 17. előtt, fenyegeti az embereket, hogy ne merjék békésen kinyilvánítani a véleményüket. Mi folyik ebben az országban?” - mondta Fico.

Hozzátette, nem érti, miért akarják „hideg vízzel öntözni, bírságokkal és karhatalmi intézkedésekkel meggyalázni” a Szabadságért és demokráciáért folytatott harc napját.

Fico a parlament melletti Dubček-szoborhoz hívta megemlékezésre kedd délután 15 órára a Smer-SD parlamenti képviselőit. „1989 novembere szimbolikus alakjának tekintjük őt, lerójuk tiszteletünket az emléke előtt. Utána nem fogunk akadályozni senkit abban, hogy egyénileg csatlakozzon a Pozsonyban meghirdetett tüntetésekhez” - mondta a Smer-SD elnöke.

Úgy véli ez a november 17. úgy íródik be a történelembe, amikor a kormány a rendőrség és a katonaság bevetésével fenyegette az embereket.

„Sokáig fogunk emlékezni rá, jómagam is kíváncsi vagyok, mi fog történni kedden, és milyen következményei lesznek” - tette hozzá Fico.

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter arra kérte az állampolgárokat, fontolják meg, részt vesznek-e a keddre meghirdetett tüntetéseken. Hozzátette: azok az ellenzéki politikusok, akik ma tüntetni hívják az embereket, megszentségtelenítik november 17. üzenetét. Nem azért vezettük be a gyülekezési tilalmat és a veszélyhelyzetet, hogy senki ne fejthesse ki a véleményét" - mondta Mikulec. Hozzátette, a kormány mindent megtesz, hogy lassítsa a járvány terjedését és védje a lakosság egészségét.

TASR

Címkék: Smer, Robert Fico