Fico: emberemnél nem találtak a zsaruk aranyrudakat! Rendőrség: De igen!

2022. augusztus 15. - 18:46 | Belföld

Robert Fico szombaton azt jelentette ki, hogy nem igaz, hogy Kajetán Kičuránál, az Állami Tartalékalap korábbi vezetőjénél 2020-ban aranyrudakat foglaltak volna le a hatóság emberei. A rendőrség nem bírta ki, hogy ne válaszoljon erre a nyilatkozatra.

Fico: emberemnél nem találtak a zsaruk aranyrudakat! Rendőrség: De igen!
Fotó: TASR

Az ellenzéki pártelnök szavai nem maradtak visszhangtalanul és a rendőrségi reakció azt szögezi le, hogy a NAKA a volt funkcionárus széfjében anno 5 kilogramm aranyrudat foglalt le, amit a vádlott jogi képviselője is megerősített.

A rendőrség egyúttal a Facebookon közölte, hogy 2021 szeptemberében az ügyész a vádlott teljes vagyonának lefoglalásáról is döntött. Ebben a büntetőügyben az eljárás folytatódik.

A választások után nem sokkal, 2020 márciusának végén érkeztek az első hírek, hogy nincs minden rendben a Kičura által irányított tartalékalapnál. Aztán egyre érdekesebb dolgok derülteki. Éppen akkor, amikor a tartalékalappal (SŠHR) kapcsolatban mindenki azon csámcsogott, hogy ott a vezetőség bakit bakira halmozott, az ifjabbik Kičura a fővárosban vett pár lakást. És még csak hitelre sem volt szüksége. Aztán április második felében Közép-Szlovákiában tartott razziát a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség a tartalékalap - akkor már - exigazgatójánál. Kičurát pénzmosással és korrupcióval vádolta meg a hatóság, és még áprilisban vizsgálati fogságba rakták, ahol lehúzott 18 hónapot.

2019-ben Kičura még arra gyúrt, hogy az Alkotmánybíróság tagja lehessen, ahogy azt személyes barátja, Robert Fico, a Smer elnöke is tervezte.

(denníkn/para)