Fico és Danko rászólt, Pellegrini pedig összecsinálta magát és megváltoztatta a véleményét az USA-val kötött védelmi szerződésről

2022. január 11. - 15:05 | Belföld

A múlt hét folyamán főként az ellenzéki pártok, a Smer és a Republika, valamint a parlamenten kívüli SNS foglalkozott a Szlovákia és az Egyesült Államok közti védelmi szerződés témájával. A megállapodást mind elutasítják, sőt Ficoék és Dankoék népszavazást sürgettek, hogy az emberek döntsék el, akarják-e, hogy amerikai katonák állomásozzanak Szlovákiában. Peter Pellegrini és a Hlas szombaton kijelentette, hogy nincs szükség népszavazásra. Alig telt el 24 óra, és Pellegrini teljesen megváltoztatta véleményét.

Fico és Danko rászólt, Pellegrini pedig összecsinálta magát és megváltoztatta a véleményét az USA-val kötött védelmi szerződésről
Peter Pellegrini és Andrej Danko (Fotó: TASR)

Amíg Fico, Danko és Uhríkék a védelmi szerződést bírálták, addig a Hlas az elmúlt héten csupán egy rövid nyilatkozatot tett az ügyben, amelyben kijelentették, hogy a Hlas sosem fog olyan szerződést támogatni, ami nincs összhangban a szlovák alkotmánnyal. Ez Dankót annyira felbőszítette, hogy Pellegriniről azt mondta, ő az egyetlen ellenzéki politikus, aki nem fejezte ki egyértelműen, hogy ellenzi a szerződést.

Az SNS elnökét még jobban felhergelte a Hlas szombaton kiadott álláspontja. Matúš Šutaj Eštok, a Hlas képviselője a szlovák közszolgálati rádióban kijelentette, hogy nem szükséges népszavazás a szerződéssel kapcsolatban. A Hlas ezután kiadott egy sajtóközleményt, amelyben ugyanazt kijelentették:

„A Hlas nem látja okát, hogy népszavazás által döntsenek a szerződésről az USA-val. A politikusok és az alkotmányos szervek feladata, hogy egy ilyen szerződést Szlovákia javára tárgyaljanak le, és ne terheljék vele az embereket”

– jelentette ki a Hlas.

Nem telt el sok idő, Danko és Fico egyből beleállt Pellegrinibe.

„Ha Peter Pellegrini nem támogatja a népszavazást az előrehozott választásokra, valamint az idegen katonák jelenlétének elutasítására, akkor az egyértelműen az ellenzéki politika elárulása”

– írta közösségi oldalán az SNS elnöke, és felszólította Pellegrinit, hogy értékelje át az álláspontját.

Robert Fico úgy reagált, hogy ha a Hlas el is utasítja a népszavazást, akkor főként az érdekli a Smert, hogy mit tesznek Pellegrini szavazói és szimpatizánsai. „A politika nem divatbemutató” – jegyezte meg a Smer elnöke.

Szombaton tehát a Hlas még feleslegesnek tartotta a népszavazást, vasárnap viszont már máshogy állt a dolog. Pellegrini a TV Markíza Na telo című műsorában kijelentette, hogy a Hlas kész támogatni az ellenzéki javaslatot a népszavazás kiírásáról azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia területén állomásozzanak-e külföldi katonai egységek. A népszavazásba emellett bevonnának egy szociális kérdést is. Erik Tomáš, a Hlas alelnöke is hasonló álláspontot közölt az RTVS-szel. A párt egyelőre nem adott hivatalos magyarázatot a hirtelen jött véleményváltoztatásra.


(aktuality.sk)