Fico és Kaliňák együtt ültek fel a konspirációs gyorsvonatra

2018. június 28. - 20:24 | Belföld

Az Európai Tanács brüsszeli ülése elmélyítheti az Európai Unió (EU) tagországai között a „bizalmatlanság árkát”. Ezt Robert Fico, a Smer-SD elnöke jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Pozsonyban.

Fico és Kaliňák együtt ültek fel a konspirációs gyorsvonatra
Robert Kaliňák és Robert Fico (Fotó: TASR)

Az egyes EU-tagállamok miniszterelnökei és államfői csütörtök délután találkoznak Brüsszelben. Szlovákiát Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő képviseli a csúcson, melynek fő témái a migráció, a menekültügyi politika, az EU biztonsága és az európai védelemmel kapcsolatos kérdések lesznek.

Fico és a volt belügyminiszter, Robert Kaliňák a sajtótájékoztatón arról is beszéltek, hogy a migránsokat a civil szervezetek hozzák az Európai Unió területére destabilizációs céllal. Arról nem beszéltek, konkrétan ki áll az egész mögött.

Fico szerint a brüsszeli találkozó rendkívül feszült légkörben fog zajlani, az egyes államcsoportok nyomást fognak gyakorolni az individuális államokra, illetve a V4 közös álláspontjára. A csúcson véleménye szerint tovább mélyülhet az egyes tagállamok között „a bizalmatlanság óriási árka”. Elismételte, hogy a kötelező kvóták bevezetését a migránsok elosztására képtelenségnek tartja.

A Smer-SD elnöke kiemelte: pártjának fontos Schengen, a tagállamoknak mindent el kellene követniük azért, hogy megmaradjon. „A külső határok védelme létérdekünk” – tette hozzá. Fico egyben hangsúlyozta, hogy az erős kitoloncolási politika híve, ezen a téren véleménye szerint az unió nem szokványos intézkedéseket is megengedhet. Szerinte azokban az országokban kell segíteni a migránsokon, ahonnan érkeznek.

„Nem tudom elképzelni, hogy Szlovákia valaha is el tudná fogadni a kötelező kvótákat. Ez nemzetbiztonsági kérdés. Már az elején világosan megfogalmaztuk az álláspontunkat” – fűzte hozzá a pártelnök, aki visszautasította az uniós támogatások csökkentésével vagy a szankciókkal való fenyegetőzést. Megjegyezte: azzal nincs problémája, ha olyan külföldiek jönnek Szlovákiába dolgozni, akik be akarnak illeszkedni és kulturálisan közel állnak a szlováksághoz.

(MTI)