Fico és Kaliňák újra együtt, mint a régi szép időkben!

Sajtótájékoztatót tartott a Smer elnöke és alelnöke, ritkán láthatjuk őket így együtt szerepelni, mióta kibuktak a kormányból.

Fico és Kaliňák újra együtt, mint a régi szép időkben!
Robert Fico és Robert Kaliňák (Fotó: TASR)

Robert Fico beszélt többek között a Fülöp-szigeteki Henry Acorda meggyilkolásáról, kijelentve, hogy minden olyan bűnesetet, mely során egy ember életét veszi, el kell ítélni, különösen ha az áldozat éppen nőket védett. Ismert, ugye, hogy Henry éppen két zaklatott hölgyet próbált megvédeni, amikor a támadó nekiesett, és a földön fekve fejbe rúgta.

Erre kapcsolódott rá Robert Kaliňák azzal, hogy bízik benne, a gyanúsított, a dunaszerdahelyi járásbeli Juraj H. ügyében igazságos ítélet születik, és szerinte nincs különbség abban, ha az ilyesmit szlovák állampolgár követ el. Emlékeztetett, hogy az ilyen erőszakos bűncselekmények terén javult a múltban a szlovákiai helyzet, ugyanakkor "ilyen figurák támadására keményen kell reagálni".

Szóba került Angela Merkel minap elejtett nyilatkozata a menekültkvóták életképtelenségéről, amit Fico úgy értelmez, hogy ezzel igazat adott Szlovákiának. A voltkormányfő örül annak, hogy Szlovákia az élén állt azoknak az országoknak, amelyek ellenálltak a kvótáknak. Fico szerint Merkel véleményét az változtathatta meg, hogy egy iraki menedékkérő erőszakolt és gyilkolt meg egy 14 éves német lányt.

Úgy véli, minden országnak elő kellene állnia egy saját javaslattal a bevándorlókat illetően, és azok alapján kellene összeállítani a végleges megoldást. Ő maga a rugalmas szolidaritás mellett áll, amelynek szerinte részét képezte, hogy ideiglenesen Bősön helyeztek el ausztriai menedékkérőket. Mint fogalmazott, ha a jövőben szükség lenne erre, akkor újra megteszik, de ha egy afrikai alaphoz kellene anyagilag hozzájárulni, vagy csapatokat küldeni valahova, akkor abban is lépnek.

Kaliňák eldicsekedett azzal, hogy konkrét intézkedések nélkül a helyzet a menekültek terén sokkal rosszabb lenne, éppen ezért fontosnak tartja, hogy embereket küldtek a magyar határra, ahol segítettek az ottani hatóságoknak a határvédelemben.

(TASR)