Fico és Pellegrini se bízik az előrehozott választás kiírásában, Heger szerdán délután egyeztet a volt kormánypártokkal

2023. január 18. - 13:22 | Belföld

Nem bízik az ellenzék abban, hogy a volt kormánypártok tényleg lehetővé teszik az előrehozott választást. A Smer és a Hlas júniusban tartaná a voksolást, mindkét párt támogatja a hétvégéi népszavazást is. A négy volt kormánypárt vezetői szerdán kettőkor egyeztetnek, Zuzana Čaputová köztársasági elnök pedig fél kettőkor nyilatkozatban mondja el álláspontját a helyzetről.

Fico és Pellegrini se bízik az előrehozott választás kiírásában, Heger szerdán délután egyeztet a volt kormánypártokkal

Egyre gyorsabban követik egymást a politikai események, mióta az SaS kedden bejelentette, hogy nem tárgyal tovább Eduard Hegerrel az új 76-os többség létrehozásáról. Boris Kollár kedden már arról beszélt, hogy a parlament a jövő héten kezdődő ülésén elfogadhatná a választási ciklus lerövidítéséhez szükséges alkotmánymódosítást, majd a februári ülésén le is rövidíthetné a ciklust. Ez lehetővé tenné az előrehozott parlamenti választás kiírását akár már júniusra.

A volt kormánypártok a szeptemberben tartanának választást, Kollár is belemenne ebbe

Boris Kollár és a Sme rodina a júniusi időpontot támogatja, de ezzel egyedül van a korábbi koalícióban.

Viszont kijelentette, hogy a szeptember kompromisszumos megoldás lenne, amit ő is el tudna fogadni.

Eduard Heger a szeptemberi időpontot támogatja, az SaS is erre hajlik. A mindössze 3 képviselővel rendelkező Za ľudí viszont egyáltalán nem akar előrehozott választást.

Veronika Remišová (Za ľudí) pártelnök valószínűleg nem értelmezte pontosan, mit is jelent, ha Eduard Heger már lemondott a 76-os többség újraalakításáról…

Pellegrini nem hagyná szeptemberig kormányozni Hegert

A júniusi időpontot támogatja viszont a korábbi ellenzék legnagyobb része is, a Smer és a Hlas mielőbb az urnákhoz akarná szólítani a lakosságot. „Súlyos az ország helyzete, ez érződik minden területen, az oktatástól, az egészségügyön át a kisvállalkozások energiaszámláiig” – indokolta szerdán Peter Pellegrini pártelnök, hogy miért sürgetik annyira a választást. – Az előrehozott választást csak a júniusi dátummal támogatjuk.”

Szerinte a kormánypártok csak saját maguk érdekeit nézik, amikor a szeptemberi határidőről beszélnek. „Csak tovább akarnak ülni a bársonyszékben” – mondta a Hlas elnöke. A szeptemberi időpontot azért is elképzelhetetlennek tartja, mert akkor a jelenlegi kormány még további 8-9 hónapig irányíthatná az országot, igaz, csak korlátozott hatáskörrel.

„Elfogadhatatlan számunkra, hogy a Heger-kormány még kilenc hónapig kormányozzon ” – mondta a Hlas elnöke.

Pellegrini egyelőre még abban sem hisz teljes mértékben, hogy a koalíciós pártok valóban lehetővé teszik az előrehozott választást. „Egyelőre még nem nyitunk pezsgőt arra, hogy tényleg lesz előrehozott választás” – jelentette ki szerdán a Hlas elnöke. Úgy véli, a koalíciós pártok mindent megtesznek azért, hogy kihúzzák a kormányban jövő márciusig.

Attól nem tart, hogy a köztársasági elnök hivatalnokkormányt nevez ki.

„Nem áll Čaputová érdekében, hogy több hónapra teljes egészében magára vállalja a felelősséget az ország irányításáért” – magyarázta Pellegrini.

A Smer nem bízik a „csaló” kormányban

A Smer is mielőbbi választást szeretne, és ő sem bízik abban, hogy a kormánypártok tényleg lehetővé akarják tenni a választási ciklus lerövidítését. „Az a kívánságuk, hogy szeptemberig kormányozzanak, de ebben nem egyeztek meg. Ahogyan nem egyeztek meg az alkotmány módosításában és az előrehozott választás kiírásában.

Ha ezekre a csalókra bízzuk, soha nem lesz alkotmánymódosítás, soha nem lesz előrehozott választás” – állítja Robert Fico pártelnök.

Ha a kormánypártok szeptemberben szeretnének választást, akkor ezt fogadják el egyedül, hiszen megvan a 95 képviselőjük hozzá, üzente Fico Hegeréknek. Ő kitart amellett, hogy a köztársasági elnök mindenképpen saját kormányt fog kinevezni, és ezt a kormánypártok a tétlenségükkel lehetővé teszik majd számára.

Fico és Pellegrini is kitart amellett, hogy a hétvégi népszavazáson fontos a minél nagyobb részvétel, mert ezzel az emberek kivennék a döntést a kormánypártok kezéből.

Heger kettőtől egyeztet

Eduard Heger megbízott kormányfő ma (szerda) délután kettőkor találkozik a négy korábbi kormánypárt képviselőivel. A téma az alkotmánymódosítás és az előrehozott választás dátumának meghatározása lesz.

Az SaS-t Richard Sulík, Branislav Gröhling és Mária Kolíková képviseli majd.

„A célunk az alkotmányos káosz megelőzése, ezért a szeptemberi választási időpontot támogatjuk” – jelentette ki Richard Sulík.

Szerinte addig a bűnüldöző szervek le tudják zárni a legfontosabb korrupciós ügyeket, és szeptemberig a Heger-kormány is hivatalban maradhat megbízott kormányként.

Čaputová alkotmányos jogkörei

Zuzana Čaputová köztársasági elnök ma (szerda) fél kettőkor nyilatkozik arról, hogy hogyan látja az aktuális politikai helyzetet. Keddi rövid nyilatkozatában az előrehozott választás mielőbbi megtartásáról beszélt.

„Ragaszkodok ahhoz, hogy a parlament január végéig fogadja el azokat a döntéseket, amelyek az előrehozott választást lehetővé teszik. Ha ez nem történik meg, akkor kész vagyok eljárni az alkotmányos jogköreimnek megfelelően” – tájékoztatta a sajtót Čaputová.

- lpj -