Fico és Pellegrini talán egy névnapi zsúrra sietett, nem volt idejük Matovič leváltásával foglalkozni

2021. június 29. - 22:20 | Belföld

A parlamenti rendkívüli ülés kezdetét, amelyen az ellenzék vissza akarta hívni Igor Matovič pénzügyminisztert, technikai problémák miatt halasztotta későbbre az ülést vezető Grendel Gábor. Erről az OĽaNO parlamenti klubjának vezetője, Michal Šipoš beszélt, hozzátéve, hogy a mozgalom tagjai készek voltak tárgyalni.

 

Fico és Pellegrini talán egy névnapi zsúrra sietett, nem volt idejük Matovič leváltásával foglalkozni
Fotó: TASR

"Elnézést kérek, a parlament alelnökének, Grendel Gábornak technikai problémái merültek fel. Mi rendelkezésre álltunk, hajlandók voltunk tárgyalni, de Pellegrini és Fico kollégák ezt valószínűleg nem tudták kivárni, mert talán egy névnapi ünnepségre siettek."- így Šipoš.

Az ellenzék távozását követően a törvényhozás már nem volt határozatképes, csupán 53 képviselő volt a teremben, ezért aztán Grendel szerda délre halasztotta Matovič leváltása kérdésének szentelt rendkívüli ülést.

Ahogy arról beszámoltunk, a Hlas-SD kezdeményezte a pénzügyminiszter leváltását az orosz Szputnyik V vakcina megvásárlásának és felhasználásának körülményei miatt. Pellegriniék szerint ha nem sikerült eladni a Szputnyikot, 20 millió dolláros kár keletkezik.

A képviselők azt is felróják Matovičnak, hogy az úgynevezett kártalanítási törvényt (odškodňovací zákon) és az adóreformról szóló törvényt sem terjesztette még a parlament elé. Azért is bírálják, hogy a legerősebb koalíciós párt elnökeként vezeti a kormányt az miniszterelnök helyett.

A Matovič leváltását célzó parlamenti ülést a Hlas-SD szerint 39 ellenzéki képviselő támogatta. A korábbi koalíciós, most független képviselők, Miroslav Kollár és Tomáš Valášek már jelezték, hogy támogatni fogják Matovič menesztését.

(DenníkN/para)