Fico feljelentette Lipšicet és Krajniakot

2021. február 3. - 07:04 | Belföld

A Smer elnöke a legfőbb ügyészhez fordult, és feljelentette Daniel Lipšic speciálisügyész-jelöltet, valamint Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi minisztert. Erről tájékoztatott Ján Mažgút, a párt szóvivője.

Fico feljelentette Lipšicet és Krajniakot

A feljelentés tárgyát képezi a biztonsági átvilágítás, amelyet Lipšic azután kapott meg, hogy Krajniak, aki szomszédja, azt kérvényezte.

"A köztisztviselői hatalommal val visszaélés súlyos esetével állunk szemben Krajniak miniszter részéről, társtettesként pedig ebben Daniel Lipšic is részt vett" - vélekedett Fico.

Lipšic a speciális ügyészi poszt négy jelöltjének egyike. A pozíciót egy tavalyi törvénymódosítást követően olyan személy is elfoglalhatja, aki eddig nem ügyészként tevékenykedett jogi területen. Ehhez szükség van a szigorúan titkos minősítésű biztonsági átvilágítás megszerzésére, ugyanakkor a törvény nem foglalkozik azzal, hogy ezt hogyan szerzik meg. Lipšic pedig egyszerű ügyvédként ezt nem kérvényezhette.

Milan Krajniak korábban azt mondta, nem azért kérte Lipšic átvilágítását, hogy segítsen neki indulni az ügyészválasztáson. Úgy nyilatkozott, Lipšicet tanácsadóként akarta alkalmazni a minisztériumban, és ehhez volt szükség a nemzetbiztonsági átvilágítására.

A Nemzetbiztonsági Hivatal általában legalább fél évet kér az egyes átvilágítások elvégzésére, ám ezúttal gyorsabb volt a tempó: Daniel Lipšic bő két hónap múlva, december 8-án már meg is kapta a sikeres átvilágítást igazoló dokumentumot.

(TASR/parameter)