Fico felszólította Kiskát, hogy hozza nyilvánosságra a KTAG pénzügyi jelentését

2018. május 14. - 20:58 | Belföld

Andrej Kiska államfő az elnöki kampánya során több szabályt is megsértett, és a megengedettnél sokkal több pénzt költött. Robert Fico, a Smer-SD elnöke felszólította az elnököt, hogy hagyja jóvá a KTAG cég 2013-2014-es gazdálkodásáról szóló teljes pénzügyi jelentés nyilvánosságra hozását.

„Robert Fico képviselő nem tanult a hibájából. A legtöbb, amire képes, azok a személyes támadások” – mondta reakciójában Roman Krpelan, az államfő szóvivője.

Fico szerint nem véletlen, hogy az államfő kedden (május 15.) jelenti be, hogy indul-e az elnöki posztért, hiszen kedden délután ülésezik a parlament összeférhetetlenségi bizottsága, hogy megtárgyalja a pénzügyi jelentést. Fico azt állítja, hogy a bizottság egyik tagjától komoly dolgokról értesült.

„Ha a pénzügyi jelentésben lévő információk tényleg megerősítik az Andrej Kiska államfőre vonatkozó komoly vádakat, akkor nem marad más választása, mint hogy lemondjon a posztjáról. Így a kijelentéseivel összhangban cselekedne, melyek szerint a köztisztviselőnek már a legkisebb gyanú esetén is le kellene vonnia a politikai felelősséget” – mondta Fico.

„Azok az információk olyan súlyosak, hogy ha más politikust érintenének is, akkor ugyanúgy súlyos törvénysértésről lenne szó, és ez kizárná őt a további politikai tevékenységből. Vagyis ez nem csupán az államfőt érinti. Ha bárki közülünk, ilyen hibát követne el, akkor biztos, hogy nem maradna a politikában, és más funkcióban sem” – tette hozzá Róbert Puci (Smer-SD), a parlament összeférhetetlenségi bizottságának egyik tagja azzal együtt, hogy közelebbi információkat nem hozhatnak nyilvánosságra.

Fico továbbá elmondta, hogy a törvény szerint a jelölt körülbelül 130 000 eurót költhet a kampányra, és a második fordulóban ugyanekkora összeget fordíthat erre a célra.

„Az elnök úr volt az, aki hivatalos nyilatkozatban közölte, és saját kezével írta alá, hogy a hivatalos választási kampányra körülbelül 251 000 eurót költött, és hogy az egész összeget a saját bankszámlájáról fizette. Ugyanakkor nagyon gyanús, hogy márciusban a KTAG társaságon keresztül sokkal több pénzt költött, mint amennyit a törvény megenged. Annak ellenére, hogy a részleteket nem ismerem, azt feltételezem, hogy a jelentés ezzel az információval is foglalkozik, mert a sajtó szerint nemcsak, hogy márciusban költött több pénzt a megengedettnél, hanem jogtalan adó-visszaigényléssel is próbálkozott” – közölte Fico.

„Ha bebizonyosodnak azok a dolgok, amelyeket a sajtó állít, akkor nincs joga arra, hogy Szlovákia államfője legyen, mert hazudott” – tette hozzá Fico.

TASR