Fico gyalázatos színjátékról beszélt a Gorilla-hangfelvétel kapcsán (VIDEÓK)

2019. október 16. - 19:14 | Belföld

Robert Fico, a Smer-SD elnöke a Gorilla-hanganyag nyilvánosságra hozásával kapcsolatban szerdán kijelentette: az ellenzék és a média „gyalázatos színjátékot” játszanak.

Fico gyalázatos színjátékról beszélt a Gorilla-hangfelvétel kapcsán (VIDEÓK)
-illusztráció- (Fotó: TASR/Pavol Zachar)

Fico szerint az ügy Mikuláš Dzurinda második, 2002 és 2006 közötti kormányához köthető. Hozzátette: ha igaz is, ami a hangfelvételen vagy az átiratokban szerepel, ezek semmi olyat nem tartalmaznak, aminek alapján őt etikátlan vagy törvénytelen magatartással lehetne vádolni.

„A Smer-SD nevében elutasítom, hogy így eltussolják az igazságot, és azokat az óriási gazdasági bűncselekményeket, amelyeket 2002 és 2006 között követtek el”

– hangsúlyozta a pártelnök, aki szerint az állítólagos Gorilla-hangfelvétel a stratégiailag fontos vállalatok privatizálásáról, a képviselők megvásárlásáról, valamint a Penta pénzügyi csoport javára végrehajtott egészségügyi reformról szól. Hozzátette: az ő kormányának senki sem vetheti a szemére azt, hogy kedvezett volna a Pentának, hiszen eltörölték például az egészségügyi biztosítók nyereségét is.

A Smer-SD sajtótájékoztatóját megzavarta Igor Matovič, az ellenzéki OĽaNO elnöke, aki egy transzparenssel állt az éppen beszélő Fico elé. Ezen egy olyan mondat szerepelt, amelyet állítólag Fico mondott a hangfelvételen:

„Fedor Flašík 250 milliót vett ki a pártra, és további 80-at utólag mosott át”.

A Smer-SD elnöke a párttársaival együtt később egy közösségi hálón közzétett videóban reagált a történtekre. Szerintük Matovič csak provokálni akart, és ezt a média jelen lévő képviselői „csendben támogatták”.

„Nekik a színház és a komédia jobban tetszik, mint az igazság”

– fogalmazott Fico.

Egyben elismételte, hogy a Smernek semmi köze a Gorilla-ügyhöz, hiszen abban az időben ellenzékben volt.

„Senki sem fogja eltussolni a Dzurinda-kormány bűneit azzal, hogy valahol ittam-e vagy nem ittam kólát”

– fűzte hozzá.

Matovič szintén közzétett egy videót a közösségi hálón, amelyben a Smer-SD sajtótájékoztatóján való felbukkanását azzal magyarázza, hogy minden tisztességes szlovákiai nevében meg akarta mutatni:

„nem félünk a maffiától, és szembeszállunk vele.”

Egyben elutasította Fico bírálatát, miszerint megakadályozta őt abban, hogy válaszolhasson a kérdésekre.

„Úgysem az igazat mondta volna”

– tette hozzá.

Az ellenzéki politikus szerint a „korrupt maffia” szisztematikusan bomlasztja szét az államot, és már sikerült privatizálnia a rendőrséget, az ügyészséget, a bíróságokat, az igazságügyi minisztériumot és a politikusokat is.

„Kulcsfontosságú bizonyítékunk van róla, hogy az az ember volt a leghatalmasabb, aki illegálisan finanszírozta a pártját”

– állapította meg Matovič.

Korábban több szlovákiai szerkesztőség címére is küldtek egy e-mailt a Gorilla-hangfelvétel linkjével. A hanganyag egyik állítólagos megszólalója, Jaroslav Haščák, a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosa már kilátásba helyezte, hogy büntetőfeljelentést tesz az ügyben. Egyben kétségbe vonta a felvétel eredetiségét.

A hangfelvétel egy pozsonyi, Vazovova utcai lakásban készülhetett. A Gorilla-ügyirat, melyet névtelenül tettek közzé 2011 decemberében, azt az állítólagos beszélgetést tartalmazza, amelyet Haščák folyatott különféle politikusokkal a 2005-ös és 2006-os állami üzletekről és az ezekkel kapcsolatos jutalékokról. A Gorilla-hangfelvételt a rendőrség 2018 decemberében találta meg Marian Kočner vállalkozó házában. Az eredetiségét Lukáš Kyselica, a Gorilla-üggyel foglalkozó nyomozócsapat volt főnöke is igazolta.

TASR