Fico hajlandó lenne tárgyalni Pellegriniékkel, a Hlas-SD elnöke egyelőre hárít

2021. január 10. - 16:14 | Belföld

Ha előrehozott választásokra kerülne sor, Robert Fico, a Smer-SD elnöke tárgyalna a pártjának hátat fordító Hlas-SD-s képviselőkkel.

Fico hajlandó lenne tárgyalni Pellegriniékkel, a Hlas-SD elnöke egyelőre hárít
Fotó: TASR - archív

Az egykori kormányfő erről a TASR hírügynökségnek beszélt. Fico szerint ennek az lenne a feltétele, hogy a Hlas-SD-nek komolyan kell gondolnia a szociáldemokrata politizálást.

Azt, hogy több képviselő is kivált a Smer-SD-ből, és csatlakozott Peter Pellegrini új pártjához, árulásnak nevezte, de az együttműködést ennek ellenére is el tudja velük képzelni.

Fico úgy gondolja, a következő parlamenti választások után átrajzolódik Szlovákia politikai térképe. „Sok lehetőség van. De mondták volna, hogy Dankóval és Bugárral alapítok kormányt? És megalapítottam. Csodának számított, de megcsináltam” – jegyezte meg.

Robert Fico elmondta, az a célja, hogy a pártja elérje a 15 százalékot, és kiemelkedő része legyen a politikai életnek. „Utána meglátjuk, ki veszít és ki nyer a választásokon, ki fogja osztani a lapokat. Nem tudom. A Smer-SD nyugodtan végezheti megint az ellenzékben. Ezt nem lehet kizárni”.

Fico arról is beszélt, az a feladata, hogy a politikai harcban megtalálják a párt új vezetőjét. Mint mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy más kezébe adja a Smer-SD vezetését. Odaszúrta, erre készen állt tavaly is, de Pellegrini elárulta a pártot.

Pellegrini egyelőre nem beszélt arról, hogy együttműködnének-e a Smerrel

A Hlas-SD megalakulásával átrajzolódott az ellenzék politikai térképe. Ezt Peter Pellegrini, az újonnan alakult párt elnöke jelentette ki vasárnap. Nem beszélt arról, hogy egy egyetleges előrehozott választások után hajlandó lenne-e együttműködni Ficóékkal, az azonban már biztos, hogy Kotlebáéknak hátat fordítanának.

„Arról, hogy kivel lépjünk koalícióra, a szavazók döntenek“ – jelentette ki Pellegrini.

„A jelenlegi politikai ellenfelünk a kormánykoalíció, amely szó szerint kárt okoz Szlovákiában az amatőrségével és az alkalmatlanságával“ – tette hozzá.

A Hlas-SD elnöke megjegyezte, az ellenzékben nem válogathatják meg a partnereket, éppen ezért a saját politikájukra, a gyengébbek, a szegények, a fiatal családok és a nyugdíjasok védelmére összpontosítanak. „Ezekről a dolgokról azokkal tudunk tárgyalni, akik ugyancsak így politizálnak“ – válaszolta arra a kérdésre, hogy ki lehetne a Hlas-SD partnere.


(TASR)