Fico a háttérben támogatók után kutathat - akadnak, akik mellé állhatnak

2018. március 13. - 20:58 | Belföld

Miután a Híd hétfőn késő este kijelentette, előrehozott választásokat akar, különben kilép a koalícióból, elképzelhető, hogy Robert Fico még nem adta fel, és támogatók után kutat.

Fico a háttérben támogatók után kutathat - akadnak, akik mellé állhatnak
Robert Fico (Fotó: TASR)

Erre is utalhat, hogy a miniszterelnök napok óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt. A kormánykoalíciónak a Híddal együtt - a távozó Igor Janckulik nélkül 78 szavazata van jelenleg a parlamentben, míg rendszerint kívülről, függetlenként is támogatja a kormány javaslatait a Boris Kollár-féle Sme rodinával a parlamentbe bejutott három képviselő, Peter Marček, Rastislav Holúbek és Martina Šimkovičová.

A Híd parlamenti frakciójában jelenleg 14-en vannak, közülük 4-en léptek be ide a megszűnő Sieťből. Andrej Hrnčiar és Martin Fedor ugyanakkor kedden jelezték, készek egy olyan lehetőségre is, hogy támogassanak egy átalakított kormányt. A Híd ezt nem kívánta kommentálni.

A Denník N elképzelhetőnek tartja tehát, hogy Fico támogatók után kutat, hogy esetleg folytatni tudja a kormányzását. A Híd frakciója nélkül 64 képviselője van a koalíciónak, ha viszont megmarad a három külsős, esetleg mellettük maradnak a Sieť volt képviselői is, akkor már 71-nél járnak.

Hrnčiaron és Fedoron kívül Holúbek és Marček már jelezte meg, hogy szintén készek arra, hogy ne szavazzák meg a kormány leváltását a jövő héten esedékes rendkívüli ülésen.

Egyelőre tehát nem világos, mennyi képviselőt sikerülhet esetleg meggyőznie Ficónak a koalícióban való maradásra, esetleg annak kívülről való támogatására, de ez legkésőbb hétfőn kiderül.

(Denník N)