Fico: A héten elküldjük az államfőnek a népszavazási kérdéseket

2021. október 19. - 19:09 | Belföld

Robert Fico, a Smer-SD elnöke szeretné, ha más ellenzéki pártokkal közösen adnák át az államfőnek a népszavazásra bocsátandó kérdéseket.

Fico: A héten elküldjük az államfőnek a népszavazási kérdéseket
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Fico keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, folytatják a kormány elleni tüntetéseket és igyekeznek kikényszeríteni az előrehozott választást.

„A héten elküldjük az előrehozott választásról szóló népszavazással kapcsolatos két petíciós kérdést az államfőnek, de nem úgy, mint egy politikai párt kérdéseit. Bár a Smer-SD elnöksége fogja azokat jóváhagyni, várhatóan csütörtökön, de szeretnénk, ha 25-30 képviselő csatlakozna hozzá”

- jelentette ki Fico.

A Smer elnöke már korábban közölte, be akarja mutatni az államfőnek a két népszavazási kérdésüket, hogy Zuzana Čaputová válaszoljon rá, Alkotmánybírósághoz fordul-e velük, vagy megindíthatja a Smer-SD az aláírásgyűjtést.

Fico arról is beszélt, hogy pártjának világos célja a kormány megdöntése, az előrehozott választás és egy új, stabil kormány létrehozása.

„Felszólítok mindenkit, de főleg az ellenzéki képviselőket, hogy csatlakozzanak”

- mondta.

A Smer-SD elnöke felszólította Roman Mikulec (OĽANO) belügyminisztert is, hogy azonnal helyezze vissza Diana Santusová nyomozót a belső ellenőrzéshez, annak a csoportnak az élére, amely „folytatja azoknak a súlyos bűncselekményeknek a felderítését, melyeket a NAKA nyomozói követnek el”.

„Santusová hazugságvizsgálaton vett részt és átment. Beigazolódott, hogy igazat mond”

- jelentette ki Fico.

A Smer-SD elnöke azt állítja, valaki visszaélt az adataival, és a nyáron kitöltötte helyette az eHranica kérdőívét, amit a külföldről hazaérkezőknek kell megtenniük visszatéréskor. A megadott adatok szerint Fico be van oltva, így elkerülte a karantént. Fico ezzel kapcsolatban most leszögezte: nincs beoltva és a kérdéses időben nem volt külföldön és nem töltötte ki a kérdőívet. Viszont azt állítja, a Nemzeti Egészségügyi Információs Intézet (NCZI) értesítette, hogy hamis adatokat adott meg, illetve folyamatosan kérik az oltási igazolásának bemutatását. Fico úgy sejti, valamilyen állami szerv van a dologban, mert a kérdőív kitöltéséhez szükség volt például a születési dátumára.