Fico a HírTV-ben: Nevetséges azt állítani, hogy Magyarországon sérül a jogállam

2022. szeptember 24. - 08:59 | Belföld

A volt szlovák miniszterelnökkel készített exkluzív interjút a magyar HírTV. A teljes adást szombaton este sugározzák, de néhány részletet már közöltek az interjúból. 

Fico a HírTV-ben: Nevetséges azt állítani, hogy Magyarországon sérül a jogállam
Robert Fico (Fotó: TASR)

Ezek egyikéből kiderül, hogy Robert Fico nevetségesnek tartja, mikor valaki - például jelen esetben az Európai Bizottság - azt állítja, hogy Magyarországon sérülnek a jogállamisági elvek.

Szerinte elég megnézni Szlovákiát. "Akkor az mi, ami Szlovákiában folyik?! Némelyek meghalnak a börtönökben, és tanúi lehetünk annak, hogy másoktól bocsánatot kér az igazságügyi minisztérium, amiért jogtalanul voltak elítélve" - utalt Fico nyilván Milan Lučanský volt országos rendőrkapitány öngyilkosságára, illetve a pénzügyi mogul, Jaroslav Haščák őrizetbe vételére.

Fico az interjú során védelmébe vette Orbán Viktor magyar miniszterelnök lépéseit. A javaslatot, mely szerint a jogállamisági elvek megsértése miatt 7,5 milliárd eurót vonnának el a Magyarországnak nyújtandó EU-s támogatási programból, büntetésnek tartja, amiért az Orbán-kabinet saját elképzeléseit valósítja meg, például az ukrajnai háború kapcsán.

A háborúval kapcsolatban is elmondta, hogy osztja Orbán nézeteit, és megpróbált rámutatni, hogy az EU-n és az USA-n kívül más országok tőlük eltérően érzékelik ezt a cselekményt.

"Miniszterelnökként biztosan nem küldenék semmilyen muníciót Ukrajnába, mivel aki fegyvert küld, az a háború folytatásával ért egyet. Senki nem állíthatja, hogy a béke pártján van, miközben a másik oldalon pedig fegyvert küld Ukrajnába" - szögezte le Fico, kontraproduktívnak nevezve az Oroszország elleni EU-s szankciókat is.

(TASR)