Fico Hitlerhez hasonlította Kotlebát a második világháborús megemlékezésen

2017. május 10. - 09:57 | Belföld

Robert Fico kedden, a fasizmus feletti győzelem 72. évfordulója alkalmából rendezett koszorúzás során elhangzott beszédében felszólította az illetékes hatóságokat, hogy lépjenek fel az extrémizmussal kapcsolatban álló parlamenti párt megnyilvánulásai ellen.

Fico Hitlerhez hasonlította Kotlebát a második világháborús megemlékezésen
Fotó: TASR

A kormányfő nem nevezte nevén a dolgokat, csupán annyit mondott: ennek a pártnak a politikusa azt nyilatkozta a tévében, hogy nincs véleménye a holokausztról. A párt más képviselőit emellett fegyveres emberek kísérték. Fico szerint a múlt század harmincas éveiben is így volt, mikor Adolf Hitler Németországot járta az embereivel.

„Felszólítom az illetékes hatóságokat: könyörgöm, lépjenek már közbe, mert, ha ezt normálisnak tekintjük, és úgy fogunk tenni, mintha ez a szabad véleménynyilvánításhoz tartozna, akkor nagyon tévedünk. Ennek semmi köze a demokráciához, ezért, ha minél hamarabb megállítjuk ezeket a megnyilvánulásokat, akkor annál jobb lesz az országunk számára”

– mondta Fico.

A keddi megemlékezésen Ficón kívül Andrej Danko házelnök, több parlamenti képviselő, valamint más tisztviselők is tiszteletüket tették a Slavín emlékmű előtt.

Pavol Frešo pozsonyi megyefőnök, valamint Igor Čombor generális, a fasisztaellenes szövetség képviselője is az extrémizmus és a neofasizmus ellen szólalt fel beszédében.

„A fasisztáknak, akik ma is itt vannak köztünk, meg kell mondanunk, hogy elég volt, hogy nem félünk tőlük” – jelentette ki Frešo azzal kapcsolatban, hogy az emberek ne féljenek kinyilvánítani nemtetszésüket, ha látják, hogy a szélsőségesek a fasiszta szlovák állam címerét viselik. „Ez alatt a címer alatt a szlovákok zsidókat öltek. Szlovákokat öltek. Ezt nem szabad elfelejteniük” – nyomatékosította Frešo.

A második világháborút a történelemben a legnagyobb fegyveres konfliktusaként tartják számon, amely 45-60 millió ember életét követelte. Európa egyes országaiban május 8-án emlékeznek meg a háború végéről.

aktualne.sk/para