Fico ismét szellemi csúcsokat döntöget: megjövendölte saját újabb választási győzelmét!

2021. november 17. - 12:48 | Belföld

Szerdán tartja közgyűlését a Smer-SD Pozsonyban, és a pártelnök, Robert Fico ezen felvázolta a párt jövőképét, majd ha már ott tartott, választási győzelmüket is reális célként fogalmazta meg.

Fico ismét szellemi csúcsokat döntöget: megjövendölte saját újabb választási győzelmét!

Fico szerint a jövőben szükség lesz arra, hogy helyreállítsák azokat a károkat, amelyeket a jelenlegi kormánykoalíció okoz a szociális szférában és a jogállamiság terén. Úgy véli, pártjának a legmagasabb célt kell kitűznie, és meg kell tenniük a maximumot a választási győzelemért.

"Nem jámbor óhajként, hanem reális célként tekintek erre, mivel ismerek a szlovák politika alakulását" - jegyezte meg a vakmerő pártvezér.

Meg van róla győződve, hogy a Smer a legközelebbi parlamenti választások egyik esélyese lesz, mivel ehhez minden adott számukra. Kijelentette azt is, hogy pártja egy szociális, demokratikus, antifasiszta és Európa-párti irányt képviselő formáció, ami meghatározza a kereteit a jövőbeni választások utáni együttműködésre. Legközelebbi természetes partnerének a Peter Pellegrini és a Smerből távozók által alapított Hlas-SD-t nevezte.

Fico az előrehozott parlamenti választásokat tartja a legdemokratikusabb megoldásnak az aktuális helyzetre.

Szokás szerint ismét bírálta Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, aki szerinte meghiúsította a választási ciklusról szóló referendumot (pedig nem), és megfosztotta az embereket a demokratikus választásokhoz való joguktól. Az Alkotmánybíróság mondta ki, hogy a választási ciklus nem rövidíthető le népszavazással, miután Čaputová erről megkérdezte a szervet.

Fico ugyanakkor decemberben is tervez egy alkotmánymódosítást benyújtani a témában.

A jövő egyik nagy kihívása Fico szerint az árdrágulás megállítása, amivel szerinte a jelenlegi kormány egyáltalán nem foglalkozik.

Fico kijelentette, a koronavírus elleni oltás nem az egyedüli út a járvány végéhez, csupán egy a járványügyi intézkedések közül. Aláhúzta, hogy szükséges egyenlően bánni a beoltottakkal, a koronavíruson átesettekkel és a leteszteltekkel. A legfontosabb Fico szerint, hogy egy koronavírusos személy gyógykezelését már a pozitív tesztjétől meghatározzák és ne csak onnan, hogy kórházba került.

A jogállamiság témájában felhozta a korrupciós nyomozások rendőrség általi befolyásolásával kapcsolatos gyanút, illetve a politikai ellenfelek, vagyis az ő lehallgatását a csiffári vadászházban "orvvadászat" címszó alatt.

Politikai összeesküvést emlegetett a jogállam ellen, amelynek legfőbb bűnöseiként Igor Matovič OĽaNO-elnököt és pénzügyminisztert, Daniel Lipšic speciális ügyészt, valamint Roman Mikulec belügyminisztert jelölte meg.

(TASR)

Címkék: Robert Fico, smer-sd