Fico: Itt az ideje, hogy megfékezzük Marian Kotleba hatalmát!

2017. január 28. - 16:49 | Belföld

Robert Fico kormányfő szerint meg kell fékezni Marián Kotleba (ĽSNS) hatalmát, amit Besztercebánya megye elnökeként élvez.

Fico az RTVS szombati politikai műsorában hangsúlyozta, bízik abban, hogy a soron következő megyei választásokon nem kap majd teret az extrémizmus. “Ki kell mondtani, hogy Besztercebánya eszelőse megkárosította a megyét, nem használták ki az európai uniós támogatásokat, valójában semmit sem csináltak” – húzta alá a kormányfő, majd hozzátette, lehetetlen, hogy a Besztercebányai kerület élén kopasz férfiak álljanak, akik jelszavakat kiabálnak.

Fico nem akart neveket említeni. “Senkit nem akarok azzal megbélyegezni, hogy fasiszta, ez nem az én stílusomra vall. Viszont ha valami úgy jár, mint a kacsa, úgy hápog, mint a kacsa és úgy néz ki, mint egy kacsa, akkor az bizony egy kacsa” – magyarázta.

A miniszterelnök szerint a fasizmus elleni leghatásosabb fegyver egy stabil kormány. Fico szerint a mai standard pártok legnagyobb hibája, hogy nem képesek világosan válaszolni azokra a kérdésekre, amelyek a nyilvánosságot foglalkoztatják.

A műsorban szóba került Andrej Danko katonai kitüntetése is. Peter Gajdoš, az SNS honvédelmi minisztere titokban, egy tavaly szeptemberben kelt parancs útján tartalékos katonai századossá léptette elő Dankót. Ezzel kapcsolatban Fico kijelentette, elutasítja a hisztériát, amit az ellenzék indított el.


TASR/para