Fico: Kaliňákot is leváltanám, ha kell. SaS: Kihívás elfogadva

Az SaS már össze is gyűjtötte az aláírásokat, közölték hétfőn sajtóhírükben. Hamarosan benyújtják a javaslatukat egy újabb rendkívüli parlamenti ülésre, melynek egyetlen pontja a belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítvány lesz.

Fico: Kaliňákot is leváltanám, ha kell. SaS: Kihívás elfogadva
Robert Kaliňák (Fotó: TASR)

Az SaS felszólította Roebrt Ficót, hogy hívja vissza Robert Kaliňákot. Mindezt azután, hogy a miniszterelnök az egyik hétvégi politikai vitaműsorban azt mondta, hasonlóképp cselekedett volna, ha az SNS-es oktatásügyi miniszter, Peter Plavčan helyén más ül, például Kaliňák.

"Be kéne tartania a szavát, és cselekedni" - szögezte le Richard Sulík.

Ľubomír Galko, a párt alelnöke véleménye szerint Fico precedenst teremtett azzal, amilyen módon lemondásra késztette az oktatásügyi minisztert, és ebben most Kaliňáknak kellene következnie.

Sulík úgy véli, Kaliňák helyzete sokkal, de sokkal súlyosabb, mint Plavčané volt. "Plavčan miniszter nem védelmezett egy adócsalással megalapozottan gyanúsítható vállalkozót. Nem próbálta meg beadni az embereknek, hogy egy 12 millió eurós kifizetés egy ilyen embernek teljesen hétköznapi dolog. Nem hazudta azt a nyilvánosság előtt, hogy egy ilyen emberrel nincs üzleti kapcsolatban" - húzta alá Sulík.

Rámutattak, hogy Fico nem adott magyarázatot arra, hogy mégis milyen indokból kifolyólag követelt új minisztert Plavčan helyett: azért, met politikai felelősséget kell vállalnia az euróalapokból származó dotációk elosztásáért, vagy mert konkrétan ő maga is meggazdagodhatott ebből. "Ha a miniszter távozására már a gyanú árnyéka indokot szolgáltatott, akkor Kaliňáknál már egészen alkonyatról beszélhetünk" - emelte ki.

(TASR)