Fico kinyitná a börtönkapukat néhány sittes előtt, Lipšicet meg azért piszkálja, mert nem engedelmeskedett neki!

2021. május 27. - 08:54 | Belföld

Az ellenzéki Smer-SD elnöke szerint a parlament mindenek felett áll, és ha azt kérik, hogy hozzanak ki egy személyt a vizsgálati fogságból, hogy meghallgathassák, akkor azt bizony meg kéne cselekedni. Szerinte Szlovákiában még nem volt olyan botrány, mint amilyen most zajlik.

Fico kinyitná a börtönkapukat néhány sittes előtt, Lipšicet meg azért piszkálja, mert nem engedelmeskedett neki!
Robert Fico (Fotó: TASR)

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Smer-SD jelezte, hogy még egy rendkívüli parlamenti ülést szeretnének összehívni a SIS igazgatóságán történt titokzatos találkozó kapcsán, melyen az állam legfőbb közjogi méltóságai és az illetékes szervek vezetői mind részt vettek. Boris Kollár, a parlament elnöke már jelezte, hogy ennek az ülésnek az összehívását valószínűleg már nem támogatják, Fico ugyanakkor követeli, hogy engedjenek szabadon mindenkit, akinek a neve a fent említett találkozón szóba került.

Fico kijelentette, hogy a szerdai parlamenti ülés után nyilvánvalóvá vált, hogy mindenki, aki arról korábban nyilatkozott, hazudott. Boris Kollár korábban már szintén elmondta, hogy Zuzana Čaputová államfő és Eduard Heger kormányfő is igazat mondtak a találkozóval kapcsolatban, amelyen szavai szerint nem volt szó „élő dolgokról” és Vladimír Pčolinskýról, a SIS vizsgálati fogságban ülő exigazgatójáról sem, akit a parlamenti ülésre ki akartak hozni a börtönből, de az ügyész ebbe nem ment bele.

"Követelni fogjuk mindegyik személy szabadon bocsátását, akit az a bizonyos május 17-i találkozó érintett, mivel már hosszabb ideje beszélünk a tanúk, besúgók befolyásolásáról. Egyszersmnd követelni fogjuk, hogy mindennek következményei legyenek a speciális ügyész, a belügyminiszter és a Specializált Büntetőbíróság vezetője kapcsán" - figyelmeztetett Fico, hozzátéve, hogy Szlovákia története során ekkora botrány még nem történt.

Azt is elmondta, hogy Daniel Lipšic, a speciális ügyészség vezetőjének levele kapcsán felmerül az alkotmányellenesség kérdése. Lipšic a parlamentnek küldött levelében megjegyezte, hogy semmilyen legitim ok ne támasztja alá, hogy a Speciális Ügyészség eleget tegyen a parlament határozatának, melyben azt kérték, hogy vigyék el a rendkívüli ülésre Vladimír Pčolinskýt.

"Ha a parlament valakit meghív az ülésére, akkor annak ott kell lennie" - szögezte le Fico, és ezt azzal indokolta, hogy a parlament az ország legfelsőbb szerve, az ügyészi elutasítás pedig szerinte a parlament elnökének és az egész szervnek a megalázását jelenti.

Mindeközben a szlovák demokrácia történetében még nem fordult elő, hogy egy olyan személy jelenlétét követelték volna egy parlamenti ülésen, aki vizsgálati fogságát tölti. Egyes kormánypárti képviselők úgy vélik, hogy Pčolinský "berendelése" már csak azért is indokolatlan, mert ő értelemszerűen nem volt ott azon rendkívüli találkozón, amely a rendkívüli parlamenti ülés tárgyát képezi.

Fico kijelentette, nem marad más hátra, minthogy a parlament határozatát lobogtatva más úton érjék el Pčolinský jelenlétét. Olyan szavakkal is dobálózott, minthogy a kormány szerinte fél attól, hogy Pčolinský mit mondanak, ezért el kellett hallgattatniuk, és a piszkos munkát Lipšic végezte el. "Lépéseket készítünk elő Lipšic ellen, számos lépést el tudok képzelni, amit meg tudunk tenni a parlament keretein belül" - húzta alá.

(TASR)