Fico: Kiska maffiaállamnak nevezi Szlovákiát, miközben maffiózóval tárgyal

Robert Fico kormányfő szerdán délelőtt tartott sajtótájékoztatóján az államfő által kezdeményezett tárgyalásokra reagált.

Fico: Kiska maffiaállamnak nevezi Szlovákiát, miközben maffiózóval tárgyal
Fotók: TASR - további képekért kattints!

Andrej Kiska államfő vasárnap bejelentette, tárgyalásokat kezdeményez a politikai pártok vezetőivel, hogy közös erővel megoldást keressenek az országban kialakult politikai válságra. A tárgyalásokat az államfő a tervek szerint szerdán kezdi meg: először a Sme rodina és az OĽaNO vezetőivel találkozik, majd csütörtökön az SaS elnökét fogadja.

Robert Fico szerint annak a forgatókönyvnek, amit Kiska választott, az a célja hogy megváltoztassa a politikai viszonyokat a parlamentben, ennek az eredménye azonban Fico szerint nem stabilitás lesz, hanem épp ellenkezőleg, csak káosz.

A kormányfő ismét hangsúlyozta: jelenleg az az állam elsődleges feladata, hogy kivizsgálják a kettős gyilkosságot. Feltette a kérdést, hogy egy ilyen helyzetben miben segítene az előrehozott választás. Egyúttal felszólította Andrej Kiska államfőt, hogy tartsa tiszteletben a legutóbbi parlamenti választások eredményét.

Fico szerint Kiska maffiaállamnak nevezte az országot, holott maga is adócsalási botrányba keveredett, ma pedig azzal a Boris Kollárral tárgyal, aki szintén maffiakörökhöz köthető:

"Tragikus vicc, hogy a köztársasági elnök a tárgyalásokat egy olyan párttal kezdi, amelyet maffiózó alapított."

Hozzátette, Kollár kapcsolatban állt a pozsonyi alvilág egykori fejével, Juraj Ondrejčákkal, akivel ráadásul közösen is nyaralt. A kormányfő felajánlotta Kiskának, hogy szívesen elküldi neki az erről készült fotókat.

Fico arra a kérdésre, hogy Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány lemondása nem lenne-e elég arra, hogy visszaszerezzék az emberek bizalmát, annyit válaszolt, hogy erről a kérdésről egyeztetniük kell a koalíciós partnerekkel, akik közül jelenleg többen is külföldön vannak. A kormányfő elmondta, jövő héten hétfőn tárgyal Bugár Bélával, a Híd elnökével, kedden pedig ülésezik a koalíciós tanács, ahol eldől a kormány további sorsa.

Fico hozzátette, készen áll beszélni a dolgokról, annak érdekében, hogy a Híddal folytathassák a kormányzást.

A Smer elnöke ismét hangsúlyozta, Szlovákia történetének legszéleskörűbb vizsgálata zajlik a gyilkosság kapcsán, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy objektív legyen a nyomozás: együttműködnek az FBI-jal, az Europollal, valamint a cseh, német és olasz hatóságokkal.

Fico aláhúzta, Tibor Gaspar rendőrfőnök professzionális szakember, és teljes mértékben bízik benne. Hozzátette, ebben az időben nincs helye a kételkedésnek.

A kormányfő arra a kérdésre, hogy miért lakik még mindig az adócsalási botrányairól elhíresült vállakozó, Ladislav Bašternák lakókomplexumában, nem válaszolt, helyette kiviharzott a teremből.

Kiska a vasárnapi nyilatkozatával megtörte a csendet a kettős gyilkosság után kialakult politikai válság kellős közepén. "Kész vagyok az országot kisegíteni ebből az összetett helyzetből” – nyilatkozta a kormányátalakítást, esetleg előrehozott választásokat szorgalmazó államfő. Kiskának a hétvégi beszéde kihozta a sodrából Ficót, aki szerint ezt az elnöki nyilatkozatot „nem Szlovákiában írták”, utalva ezáltal arra, hogy Soros Györgynek, a magyar származású pénzembernek köze lehet a nagymácsédi kettős gyilkosságot követő szlovákiai politikai fejleményekhez. 


(para)