Fico kitart amellett, hogy semmi köze a Gorillához, szerinte erről többek közt inkább Bugárt kellene kérdezni

2019. október 17. - 12:36 | Belföld

A Smer-SD elnöke csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján sem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy megjelent-e a Gorilla-üggyel összefüggésbe hozható pozsonyi, Vazovova utcai lakásban.

Fico kitart amellett, hogy semmi köze a Gorillához, szerinte erről többek közt inkább Bugárt kellene kérdezni
Fotó: TASR

Robert Fico továbbra is elutasítja, hogy bármi köze is lenne a Gorilla-ügyhöz – elmondása szerint a média a Dzurinda-kormány „disznóságait” igyekezett takarni.

Az állítólagos hangfelvétellel kapcsolatban, amely megegyezik a Gorilla-irattal és szerdán több szlovákiai szerkesztőség birtokába jutott, Fico továbbra sem hajlandó nyilatkozni. Ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy ki kell vizsgálni az ügyet.

A Smer elnöke kitart amellett, hogy semmi jogelleneset nem követett el, és elutasítja, hogy a Smer illegális úton jutott anyagi javakhoz. „A mi könyvelésünk tökéletes, több ellenőrzésen átesett és semmilyen ellenőrző szerv nem talált hiányosságokat” – tette hozzá.

„Nem akarom relativizálni, azt akarom, hogy a Gorillát kivizsgálják. Ha igaz is, ami ott van, semmilyen etikátlan és jogtalant nem tettem”

– hangsúlyozta Fico a csütörtöki sajtótájékoztatóján, majd hozzátette, a felvételen vannak olyan részletek, amelyek „nem ülnek”. Egyúttal azt is megjegyezte, hogy a hangfelvételt korábban soha nem hallotta.

Fico nem zárta ki annak lehetőségét, hogy találkozott a Penta főnökével, Jaroslav Haščákkal. Olyan vállalkozóként jellemezte, aki tönkre akarja tenni a Smert.

„Jaroslav Haščákkal különféle alkalmak során találkoztam. Az, hogy Iveta Radičová kolbászokat főzött neki, az rendben van” – tette fel a kérdést Fico.

A Smer elnöke továbbra is elutasítja, hogy pártjának köze lenne a Gorillához, megismételte, hogy ez a Dzurinda-kormányhoz köthető botrány. Elmondása szerint a médiának inkább azokhoz a politikusokhoz kellene fordulnia, akik akkor a kormányban voltak.

Példaként Mikuláš Dzurindát, Pavol Hrušovskýt és Bugár Bélát említette.

Fico szerdán is tartott sajtótájékoztatót a Gorilla-hanganyaggal kapcsolatban, akkor azonban Igor Matovič, az OĽaNO elnöke megtrollkodta a sajtót, Fico pedig anélkül távozott a teremből, hogy válaszolt volna az újságírói kérdésekre.

Bugár elhatárolódik Fico kijelentéseitől

Bugár Béla, a Híd elnöke állítja: sem ő, sem a hozzá közel állók közül senki nem járt a Gorilla-üggyel összefüggésben emlegetett lakásban. Úgy véli, a Gorilla-ügyiratban keverednek a valós és a hamis információk.

Kétségbe vonta a Transpetrollól szóló információk igazságtartalmát is. Ez utóbbival hozták kapcsolatba az akkori, Bugár által vezetett MKP-t. A pártelnök a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján elhatárolódott Robert Fico, a Smer-SD elnöke kijelentéseitől, melyeket neki címzett.

Bugár egyúttal elutasította azt is, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a vezetése alatt piszkos pénzeket használt volna fel.


A Gorilla névre keresztelt titkos dokumentumok 2011 decemberében szivárogtak ki a titkosszolgálattól. Az iratok Jaroslav Haščák más politikusokkal történő beszélgetéseit tartalmazzák az állami ügyletek jutalékairól a 2005-2006-os évekből. A nyilvánosságra hozott beszélgetésekben olyan személyek jelennek meg, mint az akkori gazdaságügyi miniszter, Jirko Malchárek, Anna Bubeníková, a Nemzeti Vagyonalap volt vezetője, vagy Robert Fico egykori kormányfő.

A Penta pénzügyi csoport az elejétől fogva kétségbe vonja az átiratok hitelességét. Ezzel kapcsolatban utoljára a Kuciak-gyilkosság nyomozása során jelentek meg új információk, amikor a rendőrség házkutatást tartott Marián Kočner otthonában. Akkor állítólag megtalálták a Gorilla-ügy hangfelvételének eredetijét. Lukáš Kyselica, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség Gorilla-üggyel foglalkozó nyomozócsoportjának egykori vezetője időközben megerősítette, hogy a lefoglalt hangfelvételek eredetiek.


(TASR/para)