A Fico-kormány azt állít, amit akar. A lakosság meg beveszi. Tövig!

Ardamica Zorán | 2018. január 25. - 10:53 | Vélemény

(Oké, ez kétértelműre sikerült, de még úgyis igaz…)

A Fico-kormány azt állít, amit akar. A lakosság meg beveszi. Tövig!
Fotó: TASR

Állítólag – állítják sorozatosan a legerősebb kormánypárt legerősebb (legpozícionáltabb) emberei – Szlovákia már ne legyen összeszerelő-csarnok, ahol a betanított melósok vagy szakmunkások napjai mechanikus összeillesztésekkel telnek, hanem inkább olyan ország, ahol a munka által hozzáadott értéket teremtünk, fejlesztünk.

Na most ugyanazok az emberek ugyanakkor azt is állítják, leginkább a legficóbb, hogy márpedig nem kell annyi egyetemistapista, hanem inkább kell nekünk sok-sok szakmunkás az összeszerelésekhez. Ugye, látszik, hogy a két állítás egymás ellenkezője?

Viszont azt is állítja a Smer, hogy nincs elég szakmunkás a temérdek gyár számára. Deviszontazonbanugyanakkor azt szintén, hogy mégis limitálni kellene a külföldi munkavállalók (főleg a Szerbiából érkezők) százalékarányát. Eközben a köztévé arról számol be, többször is, hogyan települnek át a vajdasági szlovákok Szlovákiába megélhetési okokból. Amivel párhuzamosan a szlovák állam fenntart egy intézményt – szerintem helyes gondolat – a külhoni szlovákokkal való törődés céljából. Ugye, itt is érződik némi diszkrepancia törődés-ügyben és foglalkoztatás-ügyileg?

És állítja az állam vezérkara, hogy megváltás lesz a duális rendszer, de anyagilag (lásd az államilag kiszámolt fejpénzt) egyelőre azok a iskolák járnak jól, akik kevésbé vesznek részt benne…

És állítja, hogy történelmi minimumon van a munkanélküliség, főleg az ország nyugati végén. Mégis most hagy jóvá tízmillás adókedvezményt vagy féltucatnyi befektető számára az ország nyugati felében. Ezeknek zöme összeszereléssel, ill. kiegészítők gyártásával foglalkozik majd. (Minimális vagy nulla szellemi hozzáadott értékkel.)

Eközben dél-középen és keleten nem oszt befektetői támogatásokat. Senkit sem irányít ide, az autópályaépítőket meg főleg nem… (Margóra, iskolám tanulói közül csak e fél év végén 3 gyermek költözik ki családostul az országból. Mert ha a hegy nem jön Mohamedhez…)

Akiknek Fico kormánya nyugaton osztja a kedvezményeket, azok munkahelyeket teremtenek majd az állam, azaz az adófizetők (beleértve a keletieket) támogatásával. Olyanokat, amelyekre nem jut munkás, maximum külföldről, de azt nem támogatjuk, sőt fokozottan nem, akkor sem, ha esetleg eléggé lehetetlen helyzetben lévő szerbiai szlovákok a bevándorló munkások. Mert inkább költözzenek oda a keletiek, majd azokat is támogatjuk az ingázásban vagy költözésben. Az elhangzott összegek azonban minimum nevetségesek. Akkor már inkább külföldre utaznak vagy települnek a Lévától keletebbre lakók.

És azt is állítja magáról a kormány, hogy elég nemzeti, csak majd a vajdasági szlovákoknak ezt tán külön el fog kelleni magyarázni…

És azt is állítja magáról a kormány, hogy szociáldemokrata, csak valahogy az állításai és a tettei ütköznek mind a szociális gondolkodás, mind a demokrácia elveivel, amikor ily módon mélyíti a szakadékot az ország két fele között. Az egyik felében gyárak és sztrádák épülnek mindannyiunk adójából, a másikban a gyermekprostitúció miatt tombol a vérbaj és a belügyminiszter etnikai alapon óhajtja szigorítani a telepi bűnözéssel szembeni fellépést.

Mert demokrata. És szociális. És nemzeti. És mindig állít valamit, és mi sokszor nem emlékszünk az öt perccel azelőtti állítására vagy tettére. Így hát megteheti, hogy azt állít, amit akar. A lakosság meg beveszi. Tövig.